Парастоси: 16 година од протјеривања Срба из западне Славоније

Данас се навршава 16 година од хрватске војно-полицијске акције „Бљесак“, у којој је убијено и нестало 283 лица српске националности, а из западне Славоније протјерано 15 000 Срба. Сјећање на српске жртве у акцији "Бљесак" биће обиљежено служењем парастоса у цркви Светог Марка у Београду и у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци, гдје ће […]

недеља, мај 1, 2011 / 11:46

Данас се навршава 16 година од хрватске војно-полицијске акције „Бљесак“, у којој је убијено и нестало 283 лица српске националности, а из западне Славоније протјерано 15 000 Срба.

Сјећање на српске жртве у акцији "Бљесак" биће обиљежено служењем парастоса у цркви Светог Марка у Београду и у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци, гдје ће по шеснaести пут са "моста спаса" бити спуштени вијенци у ријеку Саву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положиће вијенац на спомен-плочу испред храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци, а потом са моста у Градишци спустити вијенац у ријеку Саву.

Обиљежавање шеснаестогодишњице од егзодуса 15 000 Срба из западне Славоније у операцији хрватске војске "Бљесак" у Градишци организује Удружење Срба протјераних из западне Славоније и општина Градишка, а у Београду Удружење породица несталих и погинулих из Крајине и Хрватске, са сједиштем у главном граду Србије.

Хрватске оружане снаге извршиле су 1. и 2. маја агресију на Крајину, односно на западну Славонију, иако је то подручје било од почетка 1992. године под заштитом међународних снага.

У акцији "Бљесак" протјерано је 15 000 Срба, колико их је у то вријеме живјело у западној Славонији, а убијено је или нестало 283 људи, од чега 57 жена и деветоро дјеце.

Док су Срби бјежали преко "моста спаса" на ријеци Сави према Републици Српској, Хрватска војска их је гађала авионским бомбама, маљуткама из хеликоптера, топовским гранатама и снајперским мецима. Рањеници су гажени тенковским гусјеницама или докрајчивани ножевима.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", Хрвати су покупили и покопали 168 убијенх Срба, највише под ознаком "непознат", од којих су у току 2010. године ексхумирали посмртне остатке 52 лица – 28 из Медара и 34 из Окучана.

Од укупног броја жртава, до сада је ријешена судбина само 47 лица. Од тога 37 на подручју Републике Српске, било да су авионским бомбама или артиљеријским гранатама убијени на десној обали Саве, било да су на ту страну ријеке мртви превезени или умрли од задобијених повреда.

Осталих 10 идентификовани су у марту ове године, сви житељи села Медари, међу којима и седам чланова породице браће Вуковић Ранка и Милутина, њихових супруга и троје дјеце.

Цивили, који нису могли или нису жељели напустити своја огњишта, ако су имали срећу да преживе, смјештени су у логоре за цивиле, а за то вријеме православне светиње и српска имања су опљачкана, опустошена и уништена.

Око 1 450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина на превару уз помоћ снага УН, а хрватски судови су осудили велики број Срба на дугогодишње казне затворе за разне ратне злочине. Неколико десетина заробљеника прошло је вишегодишње специјалне тортуре у логору "Лора" у Сплиту.

Хрватски генерали Петар Стипетић, Имре Аготић, Лука Џанко, Маријан Марековић, Младен Круљац и бригадир Гаљешевић, који су, по налогу Фрање Туђмана, Гојка Шушка и Јанка Бобетка, испланирали и извели акцију под звучним називом "Бљесак", још су на слободи, овјенчани славом хрватских националних хероја.

Хашко тужилаштву никада није отворило интензивну истрагу за овај злочин, него је због гранатирања Загреба, као одмазде за ову хрватску акцију, тадашњи предсједник РСК Милан Мартић осуђен у Хагу на 35 година затвора.

Хрватско тужилаштво је одбацило једину поднесену кривичну пријаву за ратне злочине у овој акцији и то против генерала Младена Круљца, који је у то вријеме био командант Треће гардијске бригаде Хрватске војске. Одбачена је и пријава против војника Томислава Абрамовића, који је по наређењу Круљца снајпером убио српског цивила Мирослава Вучковића из Окучана.

МУП Републике Српске у току 2008. године поднио је кривичне пријаве Тужилаштву БиХ против највиших представника Хрватске војске и полиције за ратне злочине почињене над Србима на подручју западне Славоније и Републике Српске за вријеме акције "Бљесак", али је предмет још у "фази анализе".

Тужилаштво за ратне злочине Србије отворило је преткривични поступак за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва почињеног у селу Медари, у којем је у акцији "Бљесак" измасакрирано 23 становника, међу којима је 12 жена и троје дјеце старости од осам до једанаест година. /крај/мс

 0 КОМЕНТАРА

  1. Pa kazu ne treba referendum.Nijedna tuzba nije prosla kako treba a s druge strane optuznice protiv Srba pljuste li pljuste.I opet cu kritikovati Srbiju,koja koketira sa Kosovom i pravi dvostruku ako ne i trostruku gresku.
    Srba na Kosovu,gotovo da i nema,niti ih je bilo prije Kosovskog sukoba.Umjesto da se paznja posvetila onim podrucjima gdje su Srbi odvajkada zivjeli,kao i do tog zlog dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *