Папа не долази у Србију?

Поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт, како сада ствари стоје, неће присуствовати прослави у Нишу 2013. године поводом 1.700 година од доношења Миланског едикта.  Препрека да папи буде упућен позив јесте чињеница да у Епископату СПЦ нема консензуса о овом питању. Међутим, посјета папе Србији није питање само за СПЦ већ су о томе вођени разговори […]

петак, април 8, 2011 / 13:33

Поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт, како сада ствари стоје, неће присуствовати прослави у Нишу 2013. године поводом 1.700 година од доношења Миланског едикта.

 Препрека да папи буде упућен позив јесте чињеница да у Епископату СПЦ нема консензуса о овом питању. Међутим, посјета папе Србији није питање само за СПЦ већ су о томе вођени разговори и са осталим помесним православним црквама.

Према сазнањима “Блица”, Патријаршија у Москви сматра да није сазрело вријеме за први сусрет православних поглавара и папе, али, међутим, и да то не треба да буде у Нишу, у Србији.

Иако нико не жели потпуно да искључи могућност да папи Бенедикту буде упућен позив да дође у Ниш, “мали или готово никакви изгледи”, тренутно је најпрецизнији одговор упућених у Српској, али и Руској цркви на питање да ли ће то и бити учињено.

Став епископата СПЦ исти је као и раније: прије евентуалне посјете папе Србији требало би да се расвијетли улога католичког клира у вријеме Другог свјетског рата. И то је главни камен спотицања. Српска и Католичка црква воде већ годинама жив и плодан теолошки дијалог, али с друге стране историјске околности за сада су превелико бреме.

Постизање консензуса у СПЦ оптерећује и чињеница да Римокатоличка црква још ниједном није исказала спремност да се критички одреди према улози свог клира, али и Ватикана. Умјесто тога, Степинац је проглашен блаженим, а најсвјежији примјер је званични позив католичког свештенства у Хрватској на молитву за „генерале који су у Хагу“.

Најједноставније речено, Католичка црква није показала спремност да се критички одреди нити опрема даљој, нити према ближој прошлости.

Патријарх српски Иринеј, који је човек дијалога, још прије свог устоличења рекао је да не види проблем да папа дође у Србију, али је и увек наглашавао да има много тога о чему би двије цркве имале да разговарају и ријеше. Такође, поглавар СПЦ никада није рекао да ће позив бити упућен, већ да се то разматра и да је за такву одлуку потребан Сабор.0 КОМЕНТАРА

  1. Разум је ипак побиједио. Наравно да не постоји консензус унутар Сабора СПЦ, то знам из прве руке. Увијек је најважнији мир у кући. Изјава патријарха Иринеја је више него јасна. Морам да признам да сам била мало скептична.

  2. Добро, сад је јасно да не постоји консензус по овом питању, зар не би био ред да се да јасан и гласан одговор на питање хоће ли папи бити упућен позив? Чему толика дипломатија…

  3. Мислим да не треба да долази. Шта папа да тражи у Србији? Покајање што је Ватикан признао Хрватску? Опрост за то што су Павелића извукли и пребацили у Аргентину гдје је умро са папиним благословом?

    Доста више!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *