Папа: Божић је комерцијална роба

Папа Бенедикт Шеснеасти осудио је комерцијализацију Божића током вечерње мисе у базилици светог Петра у Риму, уочи овог великог хришћанског празника. Поглавар Римокатоличке цркве апеловао је да вјерници "занемаре вјештачки сјај празника и да праве вриједности открију у дјетету у стаји у Витлејему", као и да се концентришу на причу о рођењу Исуса јер је […]

недеља, децембар 25, 2011 / 08:33

Папа Бенедикт Шеснеасти осудио је комерцијализацију Божића током вечерње мисе у базилици светог Петра у Риму, уочи овог великог хришћанског празника.

Поглавар Римокатоличке цркве апеловао је да вјерници "занемаре вјештачки сјај празника и да праве вриједности открију у дјетету у стаји у Витлејему", као и да се концентришу на причу о рођењу Исуса јер је то "истинска радост и свјетлост".

"Божић је данас комерцијална забава чија свјетла крију понизност Бога, а што нас позива на скрушеност и једноставност", рекао је папа, додајући да прича о Сину Божијем који је рођен без моћи у сиромаштву штале треба да све људе подсјећа на потребу да буду понизни.

Он је изразио жаљење због сталног насиља у свијету и помолио се за оне који ће Божић провести у сиромаштву и патњи, преноси Би-Би-Си.

Прије неколико година вечерња миса је помјерена с поноћи на 22.00 часа како би се папа поштедио уочи важног говора на Божић.

Папа (84) ће данас одржати традиционални говор "Urbi et Orbi" (Граду и свијету) пред више десетина хиљада људи из цијелог свијета.

У међувремену, хришћански ходочасници из цијелог свијета окупили су се синоћ у Витлејему да прославе Божић. Прославе су кулминирале поноћном мисом у Цркви Рођења старој 1.700 година, која је изграђена на мјесту гдје се вјерује да је рођен Исус Христ.

Око 120.000 посјетилаца дошло је у Витлејем на Западној обали, што је 30 одсто више него прошле године.

Поноћну мису у Витлејему предводио је латински патријарх Јерусалимски Фуад Твал.

Патријарх Твал, Палестинац који је јордански држављанин, изразио је забринутост за хришћане у немирним временима на Блиском истоку и затражио од њих да подрже кораке у правцу слободе и демократије.

Он је позвао на мир и помирење у Сирији, Египту, Ираку и сјеверној Африци, посебно се осврћући на омладину која је "фрустрирана економском и политичком ситуацијом и која трага за бољом будућношћу".

Свечаности је присуствовао и палестински предсједник Махмуд Абас.

"Желим да наредна година за палестински народ буде година имплементације мира на окупираним палестинским територијама", рекао је Абас.

Градоначелник Витлејема Виктор Батарсех рекао је да се нада да ће прославе приближити Палестинце њиховој држави.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *