Пао Динкић, пада ли влада ?

Поводом одлуке премијера да покрене поступак за смјену потпредсједника Владе Млађана Динкића и државног секретара у Министарству финансија Слободана Илића, реаговале су опозиционе странке, политички и економски аналитичари. Потпредсједник Владе Ивица Дачић рекао је да је покретање поступка за разрјешење Динкића логична посљедица сукоба коалиционих партнера, али да остаје питање да ли ће бити формирана […]

уторак, фебруар 15, 2011 / 17:09

Поводом одлуке премијера да покрене поступак за смјену потпредсједника Владе Млађана Динкића и државног секретара у Министарству финансија Слободана Илића, реаговале су опозиционе странке, политички и економски аналитичари.

Потпредсједник Владе Ивица Дачић рекао је да је покретање поступка за разрјешење Динкића логична посљедица сукоба коалиционих партнера, али да остаје питање да ли ће бити формирана нова парламентарна већина или ће бити расписани избори.

"То је логична посљедица онога што се дешавало протеклих дана јер је било оштрих ријечи између коалиционих партнера", изјавио је Дачић, и додао, да је било немогуће да Влада остане у овом саставу.

Он је навео да га је Борис Тадић обавијестио о одлуци премијера Цветковића и да СПС подржава ту одлуку у складу са коалиционим договором са демократама.

Дачић је додао, да та одлука значи преиспитивање односа на којима је настала владајућа коалиција. "Много је тешких ријечи пало, а то означава прелазак црвене линије послије чега је тешко сјести и разговарати", оцијенио је Дачић.

Он је рекао да се не плаши избора и да што се њега тиче избори могу бити и сутра.

Предсједница Парламента Славица Ђукић-Дејановић, ипак, не очекује ванредне парламентарне изборе. "Све док у скупштини постоји парламентарна већина, нема разлога за расписивање ванредних парламентарних избора", рекла је Ђукић-Дејановић.

"Не очекујем да ће се то десити, јер одлазак било ког појединца не значи да је влада пала", рекла је предсједница Парламента за агенцију Танјуг.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да коалиција СПС-ПУПС-ЈС остаје у коалицији са ДС и да ће тако остати до краја мандата Владе. Он тврди да ЈС не размишља о тражењу новог партнера, као и да су избори могући једино ако владајућа коалиција не буде имала подршку у Парламенту.

СПО за корјените промјене

Потпредсједник Српског покрета обнове и министар за дијаспору Срђан Срећковић изјавио је да је његова странка за корјените промјене у Влади.

"Као стратешки партнер Демократске странке, Српски покрет обнове је за корјените промјене у Влади Србије, за заокрет у развојној, социјалној и буџетској политици, као и за раскид свих постојећих компромиса са антиевропским снагама", изјавио је Срећковић.

Према његовим ријечима, стављање тачке на све видове расипништва и небриге за најугроженије слојеве народа, прворазредна је обавеза и једина одбрана од опасности да се као спасиоци Србије наметну "снаге из трагичних 90-тих година".

СНС: Пут за расписивање избора

Предсједник Српске напредне странке Томислав Николић оцијенио је да је одлука премијера Србије да покрене поступак за разрјешење министра економије Млађана Динкића "пут за расписивање ванредних парламентарних избора".

"Данас је извесно да таква гарнитура више никада не може бити на власти у Србији. Имате потпредсједника Владе који оптужује премијера да је неспособан и да се ни за шта не пита. Каква је то Влада", упитао је Николић.

Из Демократске странке Србије поручују да је данашња одлука премијера најбољи доказ да актуелна влада не функционише и да је то почетак њеног краја.

"То је најбољи доказ да та влада не функционише и да је састављена на основу интереса политичких странака, а не грађана и да је до њеног уништења морало доћи", рекао је портпарол ДСС-а Петар Петковић.

ЛДП: Ванредни избори најбољи одговор

Либерално-демократска партија сматра да је расписивање ванредних избора најквалитетнији одговор на недостатак идеја Владе Србије, речено је у ЛДП-у. Та странка додаје, да предсједник Србије Борис Тадић треба да саопшти јавности план, уколико га има.

Шеф посланичке групе СРС-а Драган Тодоровић оцијенио је да је Млађан Динкић "изнудио" одлуку премијера Мирка Цветковића да покрене поступак за његово разрјешење.

То се, према Тодоровићевим речима, могло очекивати чим је Томица Милосављевић поднио оставку на мјесто министра здравља.

Политички аналитичар Јово Бакић изјавио је, поводом покретања поступка за разрјешење потпредсједника Динкића, да је расписивање ванредних парламентарних избора неминовно.

"Верујем да ће се ићи на изборе", рекао је Бакић, додајући да постоји теоретска могућност да Српска радикална странка и Либерално-демократска партија пруже подршку влади да би опстала.

Економисти реаговали

Економиста Центра за нову политику Горан Николић оцијенио је да је Србија економски довољно стабилна земља, тако да разрјешење не би требало да изазове проблеме у тој области.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је одлука премијера показатељ да је Влада пред великим искушењем и политичком кризом, а земља пред изборима.

Актуелна дешавања говоре о томе да ће владајућа коалиција ући у озбиљну политичку кризу, а први корак Г17 плус, сматра Станковић, могао би да буде излазак из Владе.

Економски аналитичар Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић сматра да Динкићева смјена неће изазвати веће потресе на тржишту.

"На његово мјесто доћи ће неко други и наставити тамо гдје је претходни министар стао и не очекујем веће турбуленције на тржишту. То значи да се ништа неће промијенити ни набоље, ни нагоре", рекао је Ђоговић.

Директор Центра за слободно тржиште Мирослав Прокопијевић изјавио је да је покретање поступка за разрјешење Динкића увод у пад Владе и ванредне парламентране изборе.

"Тај потез је на неки начин изнуђен, јер би послије свега што се дешавало владу мало ко могао да схвати као више од циркуса да овакав потез није повучен", рекао је Прокопијевић, нагласивши да не вјерује да је обезбиједила подршку за опстанак владе.

Економиста Бошко Мијатовић рекао је да ова смјена не би требало да негативно утиче на економију земље и привлачење инвеститора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *