Паника због диоксина из Њемачке

Све више земаља обуставља продају меса и јаја увезених из Њемачке. Потврђено да диоксина има и у пилећем месу произведеном у тој држави. Њемачка влада увјерава јавност да је уклоњена сва сточна храна контаминирана канцерогеним диоксином. Због страха од отровног диоксина, све више земаља обуставља продају меса и јаја из Њемачке и појачава контролу прехрамбених […]

недеља, јануар 9, 2011 / 10:11

Све више земаља обуставља продају меса и јаја увезених из Њемачке. Потврђено да диоксина има и у пилећем месу произведеном у тој држави. Њемачка влада увјерава јавност да је уклоњена сва сточна храна контаминирана канцерогеним диоксином.

Због страха од отровног диоксина, све више земаља обуставља продају меса и јаја из Њемачке и појачава контролу прехрамбених производа.

У Немачкој су, послије јаја, повећане концентрације канцерогене супстанце диоксина откривене и у пилећем месу, што је прва потврда о зараженом месу пошто је утврђено да су животиње на њемачким фармама, највјероватније мјесецима, јеле храну контаминирану диоксином.

Три узорка пилећег меса, од 15 узорака пилећег, ћурећег и свињског меса који су послати на анализу Европској комисији, имала су концентрације диоксина два пута више од дозвољених, саопштио је портпарол њемачког министарства пољопривреде.

Портпарол је рекао да контаминирано пилеће месо није доспјело на тржиште, али да његово конзумирање краткорочно не би било штетно јер је ниво контаминације низак.

Док њемачке власти покушавају да умање штету због прехрамбеног скандала, Русија појачава контролу меса које долази са европских фарми. Словачка је обуставила продају неких њемачких производа, а Јужна Кореја забранила увоз свињетине и пераду из Њемачке.

"То је жалосно, посебно зато што је свињско месо из Њемачке омиљено код нас у Јужној Кореји", каже један становник Кореје.

Велика Британија и Холандија испитују у којој мјери су контаминирани прехрамбени производи направљени од јаја из Њемачке.

"Оно што до сада знамо јесте да су јаја из Њемачке стигла у Холандију, гдје су помијешана са другим, незагађеним јајима. Коришћена су за производњу мајонеза, бисквита и друге хране. Неким од тих прозвода истекао је рок трајања, а остатак ће бити повучен из британских супермаркета", каже Алисон Глидл из Агенција за стандардизацију хране.

Немачки истражни органи покушавају да утврде да ли је присуство отровног диоксина у сточној храни резултат грешке или криминалних активности. Сумњичи се компанија "Харлес и Јенч", која је снабдијевала фарме у неколико њемачких савезних покрајина.

"Та компанија је још прије скоро годину дана знала да постоји повећани ниво диоксина у сточној храни, а пријавили су контаминацију много мјесеци касније", каже Манфред Сантен, из организације "Гринпис".

Њемачка влада умирује јавност. Тврди да нема опасности по здравље грађана, да је сва контаминирана сточна храна прикупљена и да су сви сумњиви прехрамбени производи повучени из продаје.

Скоро пет хиљада фарми у Њемачкој затворено је послије открића да је сточна храна загађена канцерогеном супстанцом диоксином, чији је измјерени ниво и до 77 пута већи од дозвољеног.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *