Пандуревић: Соренсеново писмо је прекретница

Замјеник предсједавајућег Уставно-правне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић очекује од бошњачких партија, првенствено СДА, да престану са блокадом и рушењем измјена и допуна Закона о личној карти и Закона о пребивалишту и боравишту, након што је специјални представник ЕУ Петер Соренсен подржао предложене измјене и допуне ових закона. "Драго ми је да […]

среда, новембар 9, 2011 / 10:06

Замјеник предсједавајућег Уставно-правне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић очекује од бошњачких партија, првенствено СДА, да престану са блокадом и рушењем измјена и допуна Закона о личној карти и Закона о пребивалишту и боравишту, након што је специјални представник ЕУ Петер Соренсен подржао предложене измјене и допуне ових закона.

"Драго ми је да су коначно прекинуте манипулације бошњачких партија, а првенствено оне из кухиње СДА и предсједавајућег Уставноправне комисије Шефика Џаферовића, који су нам тумачили шта Брисел мисли и тим својим тумачењима више од пола године блокирали ове веома важне законе", изјавила је Пандуревићева Срни.

Према њеним ријечима, сада је сасвим јасно да Брисел само занима да на личним картама буде биометријски чип и да нема фиктивних пријава мјеста пребивалишта.

Пандуревићева је нагласила да бошњачке партије више немају ниједан аргумент да споре амандмане којима се грађанима омогућава да изаберу да ли ће њихова лична карта бити попуњена ћирилицом и којима се на личну карту уписује и држављанство ентитета.

"Ентитетско држављанство и равноправност три језика и два писма су уставне категорије на којима ћемо истрајати", рекла је Пандуревићева, посланик СДС-а у Представничком дому.

Говорећи о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту, које бошњачке партије такође споре, она је истакла да је специјални представник ЕУ у свом писму јасно навео да је потребно да постоји ефективна контрола пријаве мјеста пребивалишта, што је став који заступају и партије из РС.

"Према новим рјешењима, ентитетски МУП-ови ће имати рок од три године у којем ће морати провјерити сва пријављена мјеста пребивалишта и установити да ли се и ко негдје пријавио фиктивно", подсјетила је Пандуревић.

Она је додала да више неће бити могуће пријављивање на фиктивне адресе, него ће се приликом пријаве пребивалишта морати донијети доказ да се заиста живи на тој адреси: власнички лист стана, уговор о закупу или сагласност власника стана.

Пандуревићева је истакла да је након недавног терористичког акта у Сарајеву посебно важно да се зна ко је и гдје пријављен у БиХ.

"Више нам се неће моћи десити да на адреси Предсједништва имамо пријављену групу пљачкаша или да на адреси Скупштине Брчко дистрикта буде пријављено 180 лица, али ни да адресе исламских хуманитарних организација буду параван за вехабије и муџахедине", констатовала је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, страх да ће се открити колико у БиХ има фиктивних адреса становања потенцијалних терориста, припадника вехабијског покрета и муџахедина, основни је разлог зашто неки бошњачки политичари опструишу усвајање овог закона.

Пандуревићева је подсјетила да су бошњачке партије, без икакве валидне аргументације, обориле Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ, који је Министарство цивилних послова предложило у пакету са два наведена закона.

Специјални представник ЕУ Петер Соренсен позвао је чланове Уставно-правне комисије Представничког дома да активно учествују у изналажењу споразума како би хитно биле усвојене измјене и допуне Закона о личној карти и Закона о пребивалишту и боравишту грађана БиХ. 0 КОМЕНТАРА

  1. Мили Боже чуда великога…кад се шћаше изгубити статус кућних љубимаца и три порције „Педигре“ готовине на дан!:D:D:D

    Ваљаће се о’сале ‘рана зарађивати, па и копати по контејнерима политичког утицаја, моћи и одлучивања…;)

    Ко разумио-схватиће, па можда постане и будући полит’Ћки лидер муслимана из централне босне!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *