Пандуревић: Федерална декларација покушај пребацивања кризе у РС

Декларација Представничког дома парламента Федерације БиХ (ФБиХ) представља покушај да се криза из ФБиХ пребаци у Републику Српску, оцијенила је данас Александра Пандуревић, посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. "Такође, то је директан удар на Дејтонски споразум, јер један ентитет задире и у ексклузивне надлежности другог ентитета, у овом случају у надлежности Народне […]

среда, април 27, 2011 / 22:58

Декларација Представничког дома парламента Федерације БиХ (ФБиХ) представља покушај да се криза из ФБиХ пребаци у Републику Српску, оцијенила је данас Александра Пандуревић, посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Такође, то је директан удар на Дејтонски споразум, јер један ентитет задире и у ексклузивне надлежности другог ентитета, у овом случају у надлежности Народне скупштине РС", рекла је Пандуревићева Срни.

Према њеним ријечима, одлука Народне скупштине РС да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ потпуно је у складу са уставима РС и БиХ, за разлику од начина на који је формирана Влада ФБиХ.

"Било би логичније да је Народна скупштина РС донијела резолуцију којом се осуђује начин на који је формирана федерална Влада и којом се одређује спрам кршења Устава Федерације и Изборног закона, јер је тиме прекршен и темељни дејтонски принцип равноправности три народа“, наглашава Пандуревићева.

Циљ декларације Представничког дома Парламента Федерације БиХ, према њеним ријечима, јесте подизање тензија у БиХ и невјешт покушај пребацивања лоптице из ФБиХ у РС.

“Одлука о референдуму је вапај да нешто буде промијењено, након пет година указивања на трулост правосуђа на нивоу БиХ. Умјесто да признају да постоји проблем и да га сви заједно покушамо ријешити, из ФБиХ проблеме гурају под тепих и крију се иза ОХР-а“, каже Пандуревићева.

Она је додала да не постоји ниједан разлог зашто би високи представник Валентин Инцко поништио одлуку Народне скупштине РС о референдуму, јер је референдум највиши демократски институт и нико нема разлога, ако сматра да је у праву, да се плаши његових резултата.

Коментаришући чињеницу да је одлука о расписивању референдума објављена у "Службеном гласнику", Пандуревићева је констатовала да је Народна скупштина РС озбиљна институција која стоји иза својих одлука и да је њихово објављивање и провођење једини могући исход, али и уставна обавеза.

Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио је данас декларацију у којој се наводи да ниједан ентитет не може оспоравати државне институције "које су успостављене на основу Устава и закона БиХ, као неизоставни дио независног и непристрасног правосудног система БиХ".

У "Службеном гласнику" Републике Српске данас је објављена одлука Народне скупштине Српске о расписивању референдума на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *