Палестинци без довољне подршке за УН

Одбор Савјета безбједности УН није постигао договор о палестинском захтјеву за пуно чланство у Уједињеним нацијама, рекао је португалски амбасадор у УН Жозе Филипе Мораеш Кабрал, који тренутно предсједава СБ. Одлука комитета за чланство довела је настојања Палестинске управе да се призна држава Палестина на Западној обали и појасу Газе још један корак ближе пропасти, […]

петак, новембар 11, 2011 / 20:41

Одбор Савјета безбједности УН није постигао договор о палестинском захтјеву за пуно чланство у Уједињеним нацијама, рекао је португалски амбасадор у УН Жозе Филипе Мораеш Кабрал, који тренутно предсједава СБ.

Одлука комитета за чланство довела је настојања Палестинске управе да се призна држава Палестина на Западној обали и појасу Газе још један корак ближе пропасти, наводи Ројтерс.

Сада је на Палестинцима, који нису успјели да обезбиједе девет потребних гласова да би резолуција СБ у прилог њиховом захтјеву била усвојена, да одлуче да ли ће позвати на гласање о томе.

Палестинска страна тренутно има осам присталица од 15 земаља чланица СБ тако да, и ако палестинска делегација одлучи да се гласа о захтјеву, неће бити потребно да САД уложе вето који су најавиле, да то блокирају.

Амбасадор Кабрал рекао је новинарима после данашњег затвореног састанка да је комитет одобрио нацрт извештаја и да га је послао Савјету који ће одлучити какву акцију да предузме.

„Савјет ће добити извјештај и дискутовати о будућој иницијативи”, рекао је португалски амбасадор.

Палестински предсједник, Махмуд Абас је 23. септембра званично предао захтјев за пуноправно чланство Палестине у УН. Израел и САД се томе оштро противе, тврдећи да је захтјев усмјерен на делегитимизацију Израела.

Они тврде да једини начин да Палестинци добију државу води кроз преговоре који су у застоју већ више од годину дана.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *