Пакистан: Размотрићено поново све споразуме за САД и НАТО

Пакистан је саопштио да ће поново размотрити све споразуме са САД и НАТО о дипломатским, војним и обавjештајним питањима, пошто је НАТО напао један пакистански војни пункт на граници са Авганистаном, када је погинуло 26 војника. После састанка Комитета за одбрану, којем је предсjедавао премијер Пакистана Јусуф Раза Гилани, влада је припадницима војске САД наредила […]

недеља, новембар 27, 2011 / 08:11

Пакистан је саопштио да ће поново размотрити све споразуме са САД и НАТО о дипломатским, војним и обавjештајним питањима, пошто је НАТО напао један пакистански војни пункт на граници са Авганистаном, када је погинуло 26 војника.

После састанка Комитета за одбрану, којем је предсjедавао премијер Пакистана Јусуф Раза Гилани, влада је припадницима војске САД наредила да се у року од 15 дана повуку из ваздушне базе Шамси на југо-западу, у којој су, како се сматра, стациониране беспилотне летjелице.

Влада је донијела одлуку о блокирању свих путева у Пакистану за снабдијевање НАТО-а у Авганистану.

Пакистан је оптужио НАТО да је у петак касно ноћу извео ваздушни напад на војни пункт у племенској области Мохманд, на граници са Авганистаном, у коме је погинуло 26 пакистанских војника.

Та област је једно од најјачих упоришта талибанских побуњеника и припадника Ал Каиде који често организују нападе на НАТО на авганистанској територији.

Вечерас је портпарол НАТО-а у Авганистану Карстен Џејкобсон признао да је „врло могуће” да је „оружје НАТО” узроковало губитке међу пакистанским војницима.

Пакистан је савезник НАТО у региону у борби против терористичке мреже Ал-Каида и талибанских побуњеника у Авганистану.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *