П. Симић: Дејтон је судбина БиХ

Београдски аналитичар Предраг Симић сматра да је Дејтонски споразум судбина БиХ у дугом периоду и истиче да Република Српска у овом тренутку има боље односе са САД него званично Сарајево. "Како сада стври стоје, чини ми се да се Дејтонски споразум не може променити без примене неке велике силе, за коју не знам у овом […]

субота, новембар 19, 2011 / 11:55

Београдски аналитичар Предраг Симић сматра да је Дејтонски споразум судбина БиХ у дугом периоду и истиче да Република Српска у овом тренутку има боље односе са САД него званично Сарајево.

"Како сада стври стоје, чини ми се да се Дејтонски споразум не може променити без примене неке велике силе, за коју не знам у овом тренутку ко би је применио, тако да је Дејтон судбина БиХ" – рекао је Симић за СРНУ.

Коментаришући 16. година Дејтонског споразума, он је рекао да не види начин како би се дошло до неке друге равнотеже од оне која тренутно постоји на темељу Дејтона.

Симић је оцијенио да се Дејтонски споразум од свог почетка до данас промијенио за онолико колико су га мијењале одлуке Уставног суда БиХ и колико су високи представници лако примјењивали бонска овлашћења и покушавали да измијене БиХ на овај или онај начин.

"Али, чини ми се да у овом тренутку постоји нека равнотежа, не само у БиХ, него и у читавом региону, односно да се ситуација променила и у таквој ситуацији ја не видим начина како би се суштински променили односи који већ постоје.

Српска је већ конституисана и ја не видим под којим би условима она прихватила промену свог положаја или читаве дејтонске БиХ", рекао је Симић.

Он сматра да у овом тренутку Република Српска има боље односе са Вашингтоном, него Сарајево, поготово послије напада на Америчку амбасаду.

"То је још један индикатор који говори да не треба очекивати да ће неко покушати да уђе са неким новим `Бутмиром` или дође са неким новим захтевима. Просто, БиХ је ту где јесте“" рекао је Симић.

Он је подсјетио да се окружење БиХ мијења, јер ће Хрватска убрзо постати члан ЕУ, што ће имати утицаја, прије свега на Српску, која се географски налази дуж граница Хрватске, док Србија очекује статус кандидата.

"У таквом контексту не верујем да би ико имао спремности да покуша да из основе промени нешто што је успостављено од почетка Дејтона", рекао је Симић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *