Озелењавање: Ајфелова кула као највеће дрво на свијету?

Група Француских архитеката и инжењера предложила је да се АјФелова кула, чувени париски споменик који годишње посјети више од седам милиона људи, на четири године претвори у џиновску зелену биљку, пише париски лист „фигаро“. Осим естетског, овај пројекат би имао за циљ да гвоздену даму од 122 љета, прикаже као симбол екологије и трајног развоја. […]

среда, новембар 30, 2011 / 18:34

Група Француских архитеката и инжењера предложила је да се АјФелова кула, чувени париски споменик који годишње посјети више од седам милиона људи, на четири године претвори у џиновску зелену биљку, пише париски лист „фигаро“.

Осим естетског, овај пројекат би имао за циљ да гвоздену даму од 122 љета, прикаже као симбол екологије и трајног развоја.

Иницијатори пројекта намјеравају да прекрију 327 метара конструкције споменика са 138 тона зеленила, тј. 600.000 биљака.

Читава операција, која захтијева и постављање комплексног иригационог система, тешког око 100 тона, коштала би близу 72 милиона евра.

Инжењери и архитекте тренутно размишљају о најповољнијим рјешењима, а своју макету еколошке Ајфелове куле требало би да представе за недељу дана.

Ако све буде ишло добро, сађење биљака би почело у јуну 2012, а цијели пројекат би требало да буде довршен до јануара 2014, што је довољно времена да биљке нарасту и процвјетају.

Иако би зелени омотач, након двије године, био скинут са куле, њиме би град доказао да се одлучно окреће екологији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *