Отворена прва сигурна кућа за дјецу

Удружење „Нова генерација“ отворило је у Бањалуци прву сигурну кућу за дјецу жртве насиља и експлоатације – то је прва таква кућа у Републици Српској и БиХ. Извршни директор "Нове генерације" Маша Мирковић истиче да Удружење већ реализује услуге Прихватне станице и дневних центара за дјецу и пружа услуге савјетовања путем бесплатне телефонске линије "Плави […]

уторак, јун 4, 2013 / 10:50

Удружење „Нова генерација“ отворило је у Бањалуци прву сигурну кућу за дјецу жртве насиља и експлоатације – то је прва таква кућа у Републици Српској и БиХ.

Извршни директор "Нове генерације" Маша Мирковић истиче да Удружење већ реализује услуге Прихватне станице и дневних центара за дјецу и пружа услуге савјетовања путем бесплатне телефонске линије "Плави телефон".

"Ради успостављања односа повјерења са дјететом, добро је да буде под кровом једне организације у којој влада уважавање и повјерење, и гдје се поштује принцип партиципације, као и политика заштите која је у складу са Конвенцијом о правима дјетета", објашњава Мирковићева Срни.

Она напомиње да у Републици Српској, као ни у БиХ, не постоји сигурна кућа која је намијењена искључиво за дјецу. "Отварањем сигурне куће овог типа третман ће бити прилагођен узрасту дјеце и биће примјењиван индивидуални приступ сваком дјетету“, поручује Мирковићева.

Отварање сигурне куће планирано је у сарадњи са Центром за социјални рад Бањалука, који је за потребе овог пројекта уступио простор на кориштење Удружењу "Нова генерација".

Простор је намјенски прављен да би према свим стандардима одговарао смјештају дјеце, па је у потпуности опремљен и функционалан.

Мирковићева напомиње да је прва сигурна кућа за дјецу почела са радом 1. јуна и може да прими 14 малишана. Са њима ће радити васпитачи, социјални радници и психолози, који већ имају искуства у раду са овим категоријама дјеце.

У Сигурну кућу већ је смјештено једно дијете, а у току наредних неколико дана очекују још двоје.

Удружење "Нова генерација" од 2004. године бави се заштитом и унапређењем права малољетника у оквиру различитих пројеката, а своје активности је највећим дијелом усмјерило на проблем насиља и експлоатацију дјеце, како кроз превентивне програме тако и кроз директну помоћ и подршку овим категоријама дјеце.

Маша Мирковић, поводом Међународног дана дјеце жртава насиља, истиче да је Конвенција о правима дјетета најважнији правни оквир за заштиту дјеце.

Упркос томе што је БиХ потписник ове конвенције, насиље над дјецом је често, а адекватна реаговања изостају. Истраживање УНИЦЕФ-а, које је обављено 2012. године, показало је да је свако четврто дијете у БиХ жртва неког облика насиља.

"Батинање дјеце сматрано је /а, нажалост, још и сада је тако/ `васпитном методом`. Проблем физичког, емоционалног и сексуалног злостављања дјеце присутан је мање-више у свим срединама, али се врло често скрива и држи у тајности“, упозорава Мирковићева.

Многи о томе не желе да говоре, јер је то "тешка тема", а да се често гледа и као нешто што је – срамота.

"Важно је да реагујемо, да заједнички дигнемо глас против насиља над дјецом, али да оснажимо и саму дјецу да насиље пријаве. Само на тај начин можемо да утичемо на смањење ове непожељне појаве“, истиче Мирковићева за Срну.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *