Откривене планете величине Земље

Астрономи су открили прве планете величине Земље, у орбити звијезде сличне нашем Сунцу. На ове двије планете у далекој прошлости можда је био могућ живот, а на једној од њих владали су слични услови као на Земљи, наводе истраживачи Харвард-Смитсонијан центра за Астрофизику у Кембриџу. Они сматрају да је ово најважније откриће планета изван нашег […]

среда, децембар 21, 2011 / 08:09

Астрономи су открили прве планете величине Земље, у орбити звијезде сличне нашем Сунцу.

На ове двије планете у далекој прошлости можда је био могућ живот, а на једној од њих владали су слични услови као на Земљи, наводе истраживачи Харвард-Смитсонијан центра за Астрофизику у Кембриџу.

Они сматрају да је ово најважније откриће планета изван нашег Сунчевог система, преноси Би-Би-Си. Детаљи о открићу објављени су у журналу "Природа".

Вођа пројекта, доктор Франсоа Фресин, каже да је ово откриће почетак "нове ере" откривања великог броја планета сличних нашој. Научници сматрају да су обје планете сада сувише вруће да би на њима био могућ живот.

Доктор Фресин каже да су ове планете некада биле удаљеније од своје звијезде и довољно хладне да би на њиховој површини могла да постоји вода у течном стању, што је неопходан услов за живот.

"Већа од ове двије планете можда је у прошлости била Земљин близанац. Исте је величине као Земља, а у прошлости је могла да има исту температуру", рекао је Фресин.

Једна од двије планете, која је добила име Кеплер 20ф, је скоро потпуно исте величине као Земља, док је друга, Кеплер 20е нешто мања и ближа својој звијезди.

Обје планете направе круг око своје звијезде знатно брже него Земља око Сунца. Кеплеру 20е је за пун круг потребно само шест дана, а Кпелер 20ф пређе своју орбиту за 20 дана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *