Откривена планета са 4 сунца

Међународни тим аматерских и професионалних астронома открио је јединствену појаву – планету чије небо обасјавају чак четири сунца. Ова планета је око 5.000 свjетлосних година удаљена од Земље, а названа је ПХ1, како би се одало признање волонтерима у оквиру програма Универзитета Јејл "Ловци на планете", који су је први уочили. ПХ1 кружи око два […]

уторак, октобар 16, 2012 / 22:53

Међународни тим аматерских и професионалних астронома открио је јединствену појаву – планету чије небо обасјавају чак четири сунца.

Ова планета је око 5.000 свjетлосних година удаљена од Земље, а названа је ПХ1, како би се одало признање волонтерима у оквиру програма Универзитета Јејл "Ловци на планете", који су је први уочили.

ПХ1 кружи око два сунца, док истовремено око ње круже још двије удаљене звезде, јавила је агенција Франс прес.

Стручњаци су до сада открили само шест планета које круже око двије, умјесто око једне звезде, али ни око једне од њих не круже друге звијезде.

ПХ1 је тзв. гасни гигант, чији је полупречник 6,2 пута већи од Земљиног, што је чини нешто већом од Нептуна.

Ова необична планета орбитира око пара звезда нешто већих од Сунца сваких 138 дана, док је њена удаљеност од пара звијезда које око ње круже око 1.000 пута већа од удаљености између Земље и Сунца.

Вебсајт planethunters.org покренут је прије двије године како би подстакао астрономе аматере да траже планете ван нашег соларног система, користећи податке које прикупља свемирски телескоп Кеплер америчке агенције НАСА.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *