Откривена нова галаксија

ВЕЛИНГТОН – Опсерваторија у Велингону са Новог Зеланда, објавила је данас да је откривена нова галаксија, која је именована као галаксија „Конфункстрон“. Претпоставља се да свемир видљив са Земље, садржи стотину милијарди галаксија. Већина галаксија у пречнику има од хиљаду па до стотину хиљада парсека. За ову је карактеристично да је патуљаста галаксија, која садржи […]

петак, април 1, 2011 / 09:23

ВЕЛИНГТОН – Опсерваторија у Велингону са Новог Зеланда, објавила је данас да је откривена нова галаксија, која је именована као галаксија „Конфункстрон“.

Претпоставља се да свемир видљив са Земље, садржи стотину милијарди галаксија. Већина галаксија у пречнику има од хиљаду па до стотину хиљада парсека. За ову је карактеристично да је патуљаста галаксија, која садржи свега пет милиона звезда.

Галаксија се налази у сазвјежђу Шмургл 2, коју су раније потврдили научници из опсерваторије у Нижњем Новгороду у Русији.

Због овог открића, очекује да двије институције које су откриле сазвјежђе и галаксију, потпишу протокол о сарадњи, што би био први такав случај између новозеландских и руских научника, али и владиних институција које имају науку у свом ресору.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *