Откривена нафта у Брчком

На територији предратне општине Брчко, данас Брчко Дистрикта, потврђене су велике резерве сирове нафте на неколико локација погодних за отварање бушотина. Стручњаци из Међународног конзорцијума за истраживање нафте (МКИН), потврдили су резерве у процијењеној величини до 100 милиона барела, док се још очекује потврда за резерве течног нафтног гаса. На овај начин се објашњава зашто […]

петак, април 1, 2011 / 09:29

На територији предратне општине Брчко, данас Брчко Дистрикта, потврђене су велике резерве сирове нафте на неколико локација погодних за отварање бушотина.

Стручњаци из Међународног конзорцијума за истраживање нафте (МКИН), потврдили су резерве у процијењеној величини до 100 милиона барела, док се још очекује потврда за резерве течног нафтног гаса. На овај начин се објашњава зашто су нафтни деривати јефтинији на пумпама у Брчко Дистрикту, него било гдје друго у Дејтонског БиХ.

Надлежни су према незваничним информацијама наслутили да ће права на експлоатацију бити уступљена фирми Тарот-протект , која се у јавности доводила у везу са супервизором за Брчко Дистрикт, Родериком Муром.

Економски и војнополитички аналитичари упозоравају да, без обзира што је то радосна вијест за све грађане дистрикта, да би откриће нафте могло довести до политичке нестабилности, отварања нових расправа о статусу дистрикта, те на крају и мијешања са стране у циљу изазивања сукоба.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *