Отегло се привремено финансирање

БАЊА ЛУКА – Одлука о привременом финансирању институција БиХ, која је на снази до 31. марта, могла би да буде продужена јер још није усвојен буџет за 2011. годину, а постоји и могућност да буџет наметне високи представник у БиХ Валентин Инцко. “Глас Српске" сазнаје да би на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ ове […]

понедељак, март 28, 2011 / 10:23

БАЊА ЛУКА – Одлука о привременом финансирању институција БиХ, која је на снази до 31. марта, могла би да буде продужена јер још није усвојен буџет за 2011. годину, а постоји и могућност да буџет наметне високи представник у БиХ Валентин Инцко.

“Глас Српске" сазнаје да би на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ ове седмице могла да се нађе и одлука о продужењу привременог финансирања.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да би привремено финансирање на нивоу БиХ могло да буде настављено.

"Међутим, као што је прогласио одлуку о привременом финансирању ФБиХ, високи представник може да прогласи и буџет БиХ" – рекао је Беванда.

У Министарству финансија РС кажу да су максималистички и неоправдани захтјеви заједничких институција имали за посљедицу немогућност договора о буџетским оквирима.

" Захтјеви институција БиХ за више новца нису оправдани у времену када се ентитети задужују да би одржали ниво социјалних давања" – рекли су из Министарства финансија РС и упозорили да уцјене било које врсте за РС нису прихватљиве.

Посланик у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да је најбоље рјешење продужење одлуке о привременом финансирању, како би институције на нивоу БиХ могле да функционишу.

"Морају се обезбиједити средства за испуњавање текућих обавеза, трошкова за дипломатске мисије и сервисирање спољног дуга" – рекао је Продановић.

Током периода привременог финансирања не могу се започињати нови капитални издаци и пројекти финансирани из буџета.

Одлуком о привременом финансирању институцијама БиХ је у прва три мјесеца одобрен идентичан износ који су имали у истом периоду прошле године, односно 257 милиона марака.

С обзиром да због кризе у ФБиХ нису формирана оба дома Парламента БиХ, који морају да потврде одлуку о усвајању буџета, неизвјесно је када би буџет могао да буде усвојен.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *