ОСБиХ: Српске официре у озрачене касарне

У касарну у Хаџићима, коју је током протеклог рата у неколико наврата НАТО засуо осиромашеним уранијумом, на обуку и боравак долазе углавном српски официри и војници, припадници Оружаних снага БиХ, пише „Фокус“. "Драстичан примјер небриге нашег војног вођства јесте боравак и обука у војном објекту код Хаџића, који је бомбардован осиромашеним уранијумом. Средства с те […]

уторак, новембар 8, 2011 / 18:21

У касарну у Хаџићима, коју је током протеклог рата у неколико наврата НАТО засуо осиромашеним уранијумом, на обуку и боравак долазе углавном српски официри и војници, припадници Оружаних снага БиХ, пише „Фокус“.

"Драстичан примјер небриге нашег војног вођства јесте боравак и обука у војном објекту код Хаџића, који је бомбардован осиромашеним уранијумом. Средства с те локације требало је да буду измјештена у Бањалуку. Наши војници и старјешине се већ три године упућују на боравак и обуку на тој ризичној неперспективној локацији. Изговор је да то није толико штетно за здравље. Колико је штетно најбоље знају наше избјеглице из Хаџића, које једно по једно одлазе с овог свијета, углавном због карцинома", упозорава група војника и старјешина Оружаних снага БиХ, у писму упућеном бањолучком днвнику.

У писму се наводи да су управо на овом случају официри из Српске могли да искажу генералску одлучност српских старјешина и да јасно кажу да припадници Оружаних снага БиХ, који долазе из Српске, неће више боравити на опасној локацији.

"Они су, међутим, ишли логиком `не таласај`, јер би тако довели у питање свој лагодан живот. Све то вријеме наши људи проводили су мјесеце у опасним условима. У свим војскама свијета, недопустиво је да се људство у миру излаже здравственом ризику, макар он био и минималан", истичу у писму војници и старјешине.

Ове наводе поткрепљују и ранија истраживања будући да су медији утврдили да је више од 300 људи из Хаџића и Хан Пијеска у највећем проценту од карцинома умрло од краја рата до данас, што многи доктори доводе у везу са утицајем радиоактивног и токсичног зрачења осиромашеног уранијума, којег су НАТО снаге користиле у бомбардовању положаја ВРС-а 1995. године.

Живко Марјанац, замјеник министра одбране БиХ, рекао једа први пут чује за ову врсту проблема. Према његовим ријечима, уколико било ко, па и анонимна група војника и старјешина, сматра да негдје постоји радијација може једноставно да затражи од надлежних да се испита постоји ли на том мјесту заиста опасност по здравље.

Марјанац је додао да у објектима Оружаних снага БиХ неријетко бораве и војници ЕУФОР-а, као и старјешине, па би можда свима одговарало да се такви наводи испитају. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *