Осамина смрт оборила цијене нафте

Цијене сирове нафте су данас склизнуле испод 113 долара за барел пошто је амерички предсједник Барак Обама објавио да је убијен вођа међународне терористичке мреже ал-Каиде Осама бин Ладен. Америчка лака нафта за испоруку у јуну је у електронском пословању на Меркантилном тржишту у Њујорку уговарана 1,23 долара у паду, по 112,70 долара за барел. […]

понедељак, мај 2, 2011 / 15:56

Цијене сирове нафте су данас склизнуле испод 113 долара за барел пошто је амерички предсједник Барак Обама објавио да је убијен вођа међународне терористичке мреже ал-Каиде Осама бин Ладен.

Америчка лака нафта за испоруку у јуну је у електронском пословању на Меркантилном тржишту у Њујорку уговарана 1,23 долара у паду, по 112,70 долара за барел.

Тај термин испоруке је у петак, на закључењу уговарања у Њујорку, ојачао 1,07 долара, на 113,93 долара за барел, након што је у једном тренутку достигао 114,18 долара, највиши ниво од септембра 2008.

У Лондону на тржишту ИЦЕ нафта из Сјеверног мора марке „брент” за јунски термин испоруке је била у паду 98 центи, на 124,91 долар за барел, пренијела је агенција АП.

Трговци указују да би убиство бин Ладена могло ослабити снагу ал-Каиде и њене покушаје дестабилизације земаља Блиског истока које су богате нафтом.

Аналитичари, међутим, указују да би припадници ал-Каиде могли тражити освету за смрт свог вође и подсјећају да овогодишњи немири широм Блиског истока и сјевера Африке, који су пријетили прекидима испорука нафте из тог региона, нису повезани са том терористичком мрежом.

„Мислим да вијести о убиству бин Ладена не би требало да имају непосредан утицај на цијене сирове нафте”, оцијенио је економиста Народне банке Аустралије Бен Вестмор.

Обим уговарања у Азији је данас био мали, с обзиром да су тржишта у Народној Републици Кини, Хонгконгу, Тајвану, Малезији и Сингапуру затворена због прославе Међународног празника рада.

Тржишта у Јапану су данас отворена, али ће бити затворена следећа три дана због прославе Златне недеље у тој земљи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *