Орбан: Мађарска неће у пакт за евро-зону

БУДИМПЕШТА – Мађарска се неће придружити планираном пакту еврозоне за координацију економске политике, будући да би то захтијевало хармонизацију пореског система, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан. „Засад се Мађарска неће придружити Пакту еврозоне за компетитивност”, рекао је Орбан на конференцији за штампу и додао да је одлука донесена једногласно на националном нивоу, да […]

уторак, март 22, 2011 / 20:20

БУДИМПЕШТА – Мађарска се неће придружити планираном пакту еврозоне за координацију економске политике, будући да би то захтијевало хармонизацију пореског система, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

„Засад се Мађарска неће придружити Пакту еврозоне за компетитивност”, рекао је Орбан на конференцији за штампу и додао да је одлука донесена једногласно на националном нивоу, да би на тај начин Мађарска задржала независност своје пореске политике, пренијела је агенција АФП.

Седамнаест чланица еврозоне је почетком мјесеца постигло прелиминарни договор о такозваном „Евро-пакту” за координацију економске политике, којег је на самиту Европске уније 24. и 25. марта требало да усвоји свих 27 чланица блока.

У замјену за повећање обима фонда за финансијску помоћ презадуженим државама, поменути пакт, осмишљен под притиском Њемачке и Француске, предвиђа већу буџетску дисциплину и приближавање економских политика како би земље успјеле да држе под контролом национални дуг.

Пакту се могу придружити и државе које нису дио еврозоне. Мађарски министар спољних послова, Јанош Мартоњи, објаснио је прошле седмице да „циљ пакта није да на пољу пореза постоји конкуренција, али економски слабија земља тешко да ће моћи да не понуди ниже порезе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *