Општине директном погодбом продају или поклањају земљу

Влада Републике Српске и представници Савеза општина и градова РС договорили су се данас да новим законским рјешењем буде остављена могућност јединицама локалне самоуправе да директном погодбом додјељују, односно продају, градско грађевинско земљиште, изјавио је премијер РС Александар Џомбић. "То би се примјењивало онда када имају интереса да остваре одређене инвестиције, када би то проузроковало […]

уторак, децембар 6, 2011 / 15:15

Влада Републике Српске и представници Савеза општина и градова РС договорили су се данас да новим законским рјешењем буде остављена могућност јединицама локалне самоуправе да директном погодбом додјељују, односно продају, градско грађевинско земљиште, изјавио је премијер РС Александар Џомбић.

"То би се примјењивало онда када имају интереса да остваре одређене инвестиције, када би то проузроковало изградњу фабричких погона, остварило додатно запошљавање и створило општинама директу корист", рекао је Џомбић новинарима након јавне расправе о нацртима Економске политике и буџета РС за наредну годину са представицима Савеза.

Премијер Џомбић је додао да по питању комуналних предузећа, која су законом пренесена у надлежност општина и градова у којима постоје значајна дуговања, већ је стављено у Нацрт економске политике да се покушају очистити биланси тих предузећа како би се створили услови за њихово континуирано пословање.

Џомбић је истакао да је по том питању предложена конверзија одређених потраживања у капитал или дугорочни репрограм уз обезбјеђење гаранција општина.

Према његовим ријечима, представници Савеза општина и градова су захтијевали да се, у оквиру подстицаја пољопривреди, уведе и рурални развој, додајући да се тај захтјев разликује од захтјева привредника и пољопривредника који траже да, ако се грант за те намјене не повећа од предвиђених 60 милиона, онда да се из њега избаци рурални развој.

"Разговарали смо и о децентрализацији у фискалној области, гдје општине и градови траже веће учешће у наплати по основу концесија и да размотримо могућност децентрализованог приступа рада Пореске управе РС или одређених пореза који су у власништу јединица локалне самоуправе", рекао је Џомбић.

Било је ријечи и о порезу на имовину који ће бити примјењиван од наредне године, гдје је Савез општина и градова РС дао иницијативу да се иде са јединственом стопом пореза.

Предсједник Савеза општина и градова РС Драгољуб Давидовић рекао је да је општинама остављена законска могућност да одреде висину стопе пореза на имовину у распону од 0,05 до 0,5 одсто.

Према његовим ријечима, од Пореске управе РС јединице локалне самоуправе добијају податке о броју пријављених јединица имовине, али да је потребно имати и њихову процјењену вриједност да би се видјело коју би требало узети висину пореске стопе.

Давидовић је рекао да, када је у питању топлификација градова и општина, предложено је да робне резерве располажу са одређеним количинама мазута које би биле повлаћене у одређеним кризним ситуацијама како не би дошло до прекида гријања у току зиме, а општине би по томе измиривале своје обавезе.

Он је рекао да је једно од ургентих питања и санација електродистрибутивне мреже, нарочито у сеоским и приградским подручијима.0 КОМЕНТАРА

 1. Постоји ли неко нормалан у овој држави да ово спријечи?

  Нова подвала и нова припрема за пљачку Републике Српске. О каквим он фабричким погонима говори?

  Овај порез на имовину би их могао спасити да још који мандат јашу по грбачи аутогеноцидног народа.

  И како их није срамота да причају о санацији електродистибутивне мреже? Загушили сте прекомјерним запошљавањем страначких „кадрова“, рођака, љубавница, кумова предузеће које би Српској требало доносити велику добит, а бандере и каблови у распаду.

  x-(x-(x-(x-(x-(x-(

 2. Ријетко се кад у историји догађало да главне полуге власти припадну примитивним, полуписменим, дрским, нецивилизованим, несавјесним, препотентним, па ако хоћете и људима са психичким девијацијама! Оно друштво које такве на вријеме не препозна, у животу који не може да иде напријед, него се претвара у ноћну мору, у тамницу за све просвијећене, добронамјерне, талентоване, савјесне, једном ријечју људе од врлине. Замјеном ове двије врсте људи на позицијама управљања државом при чему се први докопају полуга моћи ови други не да ће бити исмијани и деградирани као људи него ће им се одузети и могућност да на најминималнији начин одржавају свој опстанак радећи што и како могу у тако постављеним немогућим условима и констелацијама сакаћења основних цивилизацијских тековина.
  Ово што се овдје догађа је терор над правом, насиље над духовним животом, црна деспотија изашла из неког давног времена и постала наша јава. Тога се треба рјешавати! С ким и како? Не питајте ме ништа. Само знам да је наивност наспрам препредености оних покварених довела до стања које ће да кошта не само ову генерацију него ће нам наредна генерација народа који и онако изумире (при чему је злочин значајнији и дубљи)бити лишена основних цивилизацијских тековина модерног времена. За то ће бити криви постојећи кркани који кроје судбину народа сада, а у нормално валоризованим околностима могли би да буду продавци кокица, роштиљџије, препродавци и ситни шверцери, помоћни референти за заношење муда по лијевим и десним кривинама!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *