Oпозиција ће сарађивати ако Папандреу поднесе оставку

Лидер грчке опозиције Антонис Самарас изјавио је данас да спреман на сарадњу о превазилажењу политичке кризе уколико премијер Јоргос Папандреу поднесе оставку. Самарас, лидер странке Нова демократија, оцијенио је да Папандреу останком на функцији онемогућава проналажење било каквог рјешења. "Одлучан сам да помогнем уколико Папандреу поднесе оставку, тада ће све кренуту својим током", рекао је […]

недеља, новембар 6, 2011 / 14:40

Лидер грчке опозиције Антонис Самарас изјавио је данас да спреман на сарадњу о превазилажењу политичке кризе уколико премијер Јоргос Папандреу поднесе оставку.

Самарас, лидер странке Нова демократија, оцијенио је да Папандреу останком на функцији онемогућава проналажење било каквог рјешења.

"Одлучан сам да помогнем уколико Папандреу поднесе оставку, тада ће све кренуту својим током", рекао је Самарас послије састанка са предсједником Каролосом Папуљасом.

Папандреу не жели да поднесе оставку и сматра да избори не треба да буду одржани одмах, јер би то угрозило реализацију плана о примању финансијске помоћи од ЕУ. Он предлаже формирање владе националног јединства, која би управљала земљом до избора на прољеће.

Најновије анкете показују да већина грађана подржава формирање прелазне владе, умјесто пријевремених избора.

Предсједник Папуљас апеловао је да супротстављене снаге превазиђу међусобна неслагања и заједно ријеше кризу која угрожава читаву еврозону.

Папандреу се током прошле седмице борио за политички опстанак, а позиви да поднесе оставку стигли су и из редова његове партије ПАСОК. Грчки парламент синоћ тијесном већином је изгласао повјерење премијеру.

Папандреу је раније ове седмице шокирао партнере из ЕУ и изазвао поремећаје на финансијским тржиштима када је позвао на расписивање референдума о пакету финансијске помоћи из ЕУ.

Грчке власти су у међувремену одустале од референдума, али коментатори сматрају да ће Папандреу тешко остати на челу будуће владајуће коалиције. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *