ОПЕК повећава извоз нафте

Чланице Организације замаља извозница нафте (ОПЕК) одлучиле су данас да повећају извоз, упркос неизвјесности која влада у глобалној економији. Аналитичари наводе да ће нова формална извозна квота од 30 милиона барела дневно имати мали утицај на цијене нафте у свијету, пошто су чланице картела већ скоро достигле тај ниво захваљујући самоиницијативним повећањима, пренио је Си-Ен-Ен. […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 08:11

Чланице Организације замаља извозница нафте (ОПЕК) одлучиле су данас да повећају извоз, упркос неизвјесности која влада у глобалној економији.

Аналитичари наводе да ће нова формална извозна квота од 30 милиона барела дневно имати мали утицај на цијене нафте у свијету, пошто су чланице картела већ скоро достигле тај ниво захваљујући самоиницијативним повећањима, пренио је Си-Ен-Ен.

ОПЕК-ова претходна извозна квота, одређена 2008. године, била је на нивоу од 25 милиона барела дневно.

Свијет тренутно производи 88 милиона барела нафте на дан, према подацима америчке службе за енергетске информације.

Мањак производње настао усљед ситуације у Либији надокнадила је Саудијска Арабија, која је повећала производњу, иако се са тим нису слагале остале чланице ОПЕК-а.

Данашњим договором закључена је годишња конференција нафтног картела у Бечу. Саудијци ће моћи да задрже садашњи ниво производње, иако се Либија вратила на тржиште, док је и Ирак повећао извоз "црног злата".

ОПЕК у саопштењу објављеном на свом веб сајту наводи да ће чланице, у случају потребе, поново смањити производњу, да би се постигли "тржишна равнотежа и разуман ниво цијена".

Неименовани извори рекли су да би Саудијци и још неке земље Персијског залива жељели да се цијена нафте спусти на ниво од око 80 долара за барел, јер би то подстакло глобални економски раст.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *