Олуја – утврђено двјестотињак жртава убиства

У Хрватској су за вријеме војне акције „Олуја“ почињена 24 најтежа ратна злочина убиства са укупно 156 жртава и 47 такозваних „обичних убистава“, подаци су хрватског Државног тужилаштва. Утврђени број жртава разликује се од цифре од 677 убијених и несталих српских цивила коју је дао Хрватски хелсиншки одбор, што Тужилаштво објашњава чињеницом да нису раздвојене […]

понедељак, април 25, 2011 / 13:34

У Хрватској су за вријеме војне акције „Олуја“ почињена 24 најтежа ратна злочина убиства са укупно 156 жртава и 47 такозваних „обичних убистава“, подаци су хрватског Државног тужилаштва.

Утврђени број жртава разликује се од цифре од 677 убијених и несталих српских цивила коју је дао Хрватски хелсиншки одбор, што Тужилаштво објашњава чињеницом да нису раздвојене жртве рата и жртве ратних злочина и убистава.

За највећи број убистава у утврђеном ратном злочину још трају истраге, док је за 11 убистава процесуирано 10 припадника хрватских оружаних снага. Хрватско тужилаштво није дало резултате процесуирања у овом кривичном дјелу.

Када је ријеч о тзв. обичним убиствима, процесуирана су 33 лица за убиство 21 жртве. За остала убиства починиоци нису откривени, истичу у тужилаштву, не дајући податке шта је било с процесуираним лицима у овим поступцима.

У сектору УН "Југ", који је обухватао сјеверну Далмацију и Лику, Хрватски хелсиншки одбор евидентирао је 410, а на подручју "Сјевер", које је обухватало Кордун и Банију, 267 убијених и несталих цивила.

Државно Тужилаштво Хрватске позвало је да се утврде околности страдања сваког од настрадалих, преноси портал "Вестионлајн".

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске, полиције и ХВО-а из БиХ, на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације. Народ Републике Српске Крајине, више од 200.000 људи, натјеран је на безглаво повлачење у правцу Републике Српске и Србије, при чему су избјегличке колоне биле под дејством хрватске артиљерије и војног ваздухопловства.

У операцији хрватских снага, на подручју Републике Српске Крајине, према српским изворима, убијено и нестало близу 2.650 Срба, а протјерано око 345.000.

Хашки трибунал осудио је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача на казне затвора од 24 и 18 година за учешће у удруженом злочиначком подухвату у акцији "Олуја" 1995. године с намјером да се присилно и трајно уклони српско становништво из Хрватске, док је генерал Иван Чермак ослобођен одговорности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *