Око 80 одсто Норвежана противи се уласку у ЕУ

Противљење Норвежана уласку у Европску унију достигло је рекордан ниво од скоро 80 одсто, што се доводи у везу са садашњом кризом у еврозони.  Према посљедњем истраживању јавног мнења, четири од пет грађана те нордијске земље (79,8 одсто) изјаснило би се против уласка у ЕУ, уколико би се сада о томе одржао референдум. Само 12,6 […]

уторак, децембар 6, 2011 / 14:11

Противљење Норвежана уласку у Европску унију достигло је рекордан ниво од скоро 80 одсто, што се доводи у везу са садашњом кризом у еврозони.

 Према посљедњем истраживању јавног мнења, четири од пет грађана те нордијске земље (79,8 одсто) изјаснило би се против уласка у ЕУ, уколико би се сада о томе одржао референдум. Само 12,6 одсто анкетираних се изјаснило за улазак земље у ЕУ, док је 7,6 одсто неодлучно, пренијела је агенција АФП.

Противљење уласку у ЕУ никада није било тако високо у Норвешкој, која је иначе члан НАТО, као што је то случај сада када се Унија суочила са дужничком кризом.
"Овакав став Норвежана према уласку у ЕУ се може само објаснити садашњом кризим у еврозони", кажу у Конфедерацији норвешког предузетника.

Норвежани су и у прошлости били велики противници ЕУ. Грађани ове земље су два пута на реферндуму одбацили иницијативе да уђу у Европску унију, 1972. и 1994. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *