Огромна излазност на изборе у Јужној Осетији

Предсједнички избори у Јужној Осетији су валидни, пошто је одзив гласача био 32,7 одсто, чиме је премашен минимум од 30 одсто изашлих, саопштено је у изборном штабу кандидата Анатолија Билбова, регионалног министра за ванредне ситуације. Други круг гласања одржан је пошто ниједан кандидат није добио више од 50 одсто гласова за директну побједу у првом […]

недеља, новембар 27, 2011 / 16:51

Предсједнички избори у Јужној Осетији су валидни, пошто је одзив гласача био 32,7 одсто, чиме је премашен минимум од 30 одсто изашлих, саопштено је у изборном штабу кандидата Анатолија Билбова, регионалног министра за ванредне ситуације.

Други круг гласања одржан је пошто ниједан кандидат није добио више од 50 одсто гласова за директну побједу у првом кругу.

Главни кандидати за предсједничку функцију су Билбов, који има подршку Москве, и Ала Џиојева, бивши министар образовања овог региона.

Ово су први предсједнички избори у Јужној Осетији од када ју је Русија признала као независну државу послије краћег рата са Грузијом 2008. године.

Досадашњи предсједник Едуард Кокоити, који је побиједио на непризнатим изборима 2001. и 2006. године, није имао право да се кандидује по трећи пут, преносе руски медији.

Библов и Џиојева добили су по 25 одсто гласова у првом кругу гласања 13. новембра. Запад и Грузија сматрају да су избори у Јужној Осетији нелегитимни.

Први званични резултати очекују се сутра ујутру.  



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *