Одмрзнута средства Централне банке Либије

Савјет безбједности УН укинуо је ноћас санкције Централној банци Либије и једној њеној подружници, чиме је отворен пут за одмрзавање неколико десетина милијарди долара либијских средстава у иностранству. Централна банка Либије и Либијска инострана банка скинуте су са листе санкционисаних предузећа, коју је Савјет безбједности УН саставио раније ове године, у вријеме грађанског рата у […]

субота, децембар 17, 2011 / 12:26

Савјет безбједности УН укинуо је ноћас санкције Централној банци Либије и једној њеној подружници, чиме је отворен пут за одмрзавање неколико десетина милијарди долара либијских средстава у иностранству.

Централна банка Либије и Либијска инострана банка скинуте су са листе санкционисаних предузећа, коју је Савјет безбједности УН саставио раније ове године, у вријеме грађанског рата у овој земљи.

Послије избијања побуне против лидера Моамера Гадафија у фебруару, Савјет безбједности замрзнуо је либијску имовину у иностранству, која је процијењена на 150 милијарди долара. Већи дио те суме био је до сада ван домашаја нових либијских власти.

Гадафијева 42-годишња владавина окончана је када су побуњеници у августу заузели Триполи, а посљедње борбе утихнуле су у октобру, након што су побуњеници ухватили и убили пуковника.

До краја новембра само је око 18 милијарди замрзнуте имовине одмрзнуто одлуком специјалне комисије Савјета безбједности УН, а дипломате кажу да је тек око три милијарде долара постало доступно новим властима у Триполију.

Резолуцијом УН из септембра санкције против Либије су ублажене укидањем казнених мјера против националне компаније за нафту.

Прошле седмице, водеће личности из либијске власти затражиле су од комисије УН да укине санкције против двију банака, које су биле санкционисане заједно са либијским инвестиционим институцијама.

Убрзо послије нове одлуке Савјета безбједности УН, Бијела кућа је саопштила да ће САД одмах одмрзнути већи дио средстава либијских власти и централне банке која су се нашла под америчком јурисдикцијом. Ријеч је о износу од око 30 милијарди долара.

Либија је способна да остварује велике приходе од продаје нафте, али је овај процес обустављен због сукоба и биће потребно неко вријеме да се он обнови. До тада ће нове власти имати проблема са недостатком готовине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *