Одгођено именовање судија због превода

Високи судски и тужилачки савјет БиХ одгодио је за наредну сједницу избор и именовање главног тужиоца Тужилаштва РС, тужиоца Тужилаштва РС, те судија Врховног суда РС и Окружног суда у Бањој Луци јер материјали са листама кандидата нису преведени и благовремено достављени члановима Вијећа.   Портпарол ВСТС-а Марјана Поповић потврдила је да је на данашњој […]

уторак, март 29, 2011 / 14:32

Високи судски и тужилачки савјет БиХ одгодио је за наредну сједницу избор и именовање главног тужиоца Тужилаштва РС, тужиоца Тужилаштва РС, те судија Врховног суда РС и Окружног суда у Бањој Луци јер материјали са листама кандидата нису преведени и благовремено достављени члановима Вијећа.

 

Портпарол ВСТС-а Марјана Поповић потврдила је да је на данашњој сједници за замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ изабрана Јадранка Локмић-Мисирача, те да ће функцију предсједника Основног суда у Бањој Луци и даље вршити Милан Тегелтија.

Кандидати за главног тужиоца РС били су главни окружни тужилац у Бањој Луци Витомир Солдат, судија Основног суда у Теслићу Aладин Мујкановић, окружни тужиоци у Бањој Луци Гордана Радујко и Бранко Бјелајац, судија Основног суда у Бањој Луци Сунита Шукало, замјеник главног специјалног тужиоца РС Махмут Шврака, тужилац у Републичком тужилаштву РС Ненад Врањеш, судија Окружног суда у Бањој Луци Даниела Миловановић и замјеник главног окружног тужиоца Бања Лука Сеад Жерић.

Тренутни в.д. главног тужиоца РС Aмор Букић, коме је мандат истекао у априлу 2009. године, рекао је "Гласу Српске" да би, према распореду шест руководећих позиција у РС, на његово мјесто требало да буде именован Бошњак или припадник "осталих" народа.

Избор главног тужиоца РС пропао је почетком новембра прошле године јер Министарство правде РС није одобрило систематизацију радних мјеста. Тада је Подсавјет ВСТС-а за главног тужиоца РС предложио тужиоца у Републичком тужилаштву РС Ненада Врањеша.

Посљедњи конкурс расписан је 13. јануара, а затворен 2. фебруара 2011. године.

До промјене руководства доћи ће ускоро и у Уставном суду РС. Досадашњег предсједника Суда Мирка Зовку требало би да замијени неко из реда српског народа.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *