Oд кафе слаби вид

Проблеми са видом могу бити резултат и претјераног конзумирања кафе, упозоравају амерички стручњаци. Поремећај ексфолијативни глауком, који може да доведе до сљепила, научници су довели у везу са испијањем ароматичног црног напитка. Нова студија, обављена на Харварду, показала је да међу мушкарцима и женама који пију три и више шољица кафе дневно постоји велики постотак […]

субота, октобар 20, 2012 / 20:11

Проблеми са видом могу бити резултат и претјераног конзумирања кафе, упозоравају амерички стручњаци. Поремећај ексфолијативни глауком, који може да доведе до сљепила, научници су довели у везу са испијањем ароматичног црног напитка.

Нова студија, обављена на Харварду, показала је да међу мушкарцима и женама који пију три и више шољица кафе дневно постоји велики постотак оних који имају проблеме са видом.

Истраживање доводи у везу претјерано конзумирање кофеина са развојем ексфолијативног глаукома, поремећаја вида који погађа око десет одсто особа старијих од 50 година и може да доведе чак и до сљепила.

Научници су саопштили да су одрасли који пију три или више шоља дневно 34 одсто склонији ексфолијативном глаукому у поређењу са онима који не пију овај напитак.

Жене које у породици имају забиљежен случај глаукома спадају у најризичнију групу, па ако пију више од три шољице, ризик од добијања ексфолијативног глаукома повећава се и до 66 одсто.

У опсежној студији анализирани су подаци готово 79.000 жена и 42.000 мушкараца и том приликом није установљена веза између испијања осталих напитака који садрже кофеин (сода, чај) и овог обољења.

Ексфолијативни глауком је други на листи водећих узрока сљепила у свету и погађа око 60 милиона људи.

Обољели не осјећају икакве симптоме, али ако се болест не лухечи може доћи до оштећења оптичког нерва. И управо због тога што никаквих болова нема, многи ни не знају да су обољели све док не оду на детаљан преглед код очног љекара.

Да би се болест открила у раној фази, стручњаци клинике Мејо предлажу контролни преглед на три до пет година, почевши од 40. године, а послије 60, барем једном годишње.

Чешћи прегледи нарочито се препоручују особама које имају неки од фактора ризика.

Особе старије од 60 година изложене су чак шест пута већем ризику од развоја те врсте глаукома.

Уколико блиски рођаци имају глауком обавезно редовно идите код офталмолога јер сте од четири до девет пута склонији да добијете исто обољење.

Резултати студија показали су да и поједини јачи лијекови против астме повећавају ризик за 40 одсто.

Послије повреде ока постоји опасност од јављања глаукома, али не само непосредно по незгоди већ и послије неколико година.0 КОМЕНТАРА

  1. И то одмах након израстања репа.
    Ви стварно свашта објављујете. Само о здравственим ефектима кафе годишње се објаве стотине радова са потпуно опречним закључцима…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *