Од 1.јула у Хрватску само с пасошем

Придруживање Хрватске Европској унији, које ће да се догоди 1. јула наредне године, бх. грађанима ће да онемогући да у сусједну земљу уђу са личном картом, као што то чине сада. То значи да ће чак и туристима из БиХ, који су навикли на једнодневна купања у популарној Макарској, за тај ужитак бити потребан пасош. […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 09:04

Придруживање Хрватске Европској унији, које ће да се догоди 1. јула наредне године, бх. грађанима ће да онемогући да у сусједну земљу уђу са личном картом, као што то чине сада.

То значи да ће чак и туристима из БиХ, који су навикли на једнодневна купања у популарној Макарској, за тај ужитак бити потребан пасош. Овај биометријски документ тренутно има тек 1.368.175 бх. грађана, што је око 36 одсто становника БиХ.

"У правилу држављани трећих земаља улазе у државе чланице ЕУ искључиво на основу ваљане путне исправе стога што се, према Законику о шенгенским границама, у путну исправу морају уносити улазни/излазни штамбиљи при преласку вањских граница ЕУ", казали су нам у Министарству вањских послова Хрватске.

То значи да ће већ у јулу сљедеће године за хрватске граничаре наша лична карта бити готово безначајан документ јер у њој не могу да означе да смо ушли у Хрватску, односно ЕУ.

С обзиром на то да су многи бх. грађани родбински и пријатељски повезани са становницима Хрватске, придружење сусједне земље европској породици за њих неће донијети готово ништа ново.

"Кад Хрватска постане чланица ЕУ бх. држављани моћи ће, као и до сада, боравити у Хрватској највише 90 дана у сваком шестомјесечном раздобљу. За боравак дуљи од 90 дана или за рад на подручју Хрватске требат ће исходити одобрење боравка или дозволу за боравак и рад", наглашавају у Министарству вањских послова сусједне земље.

Иако смо јуче незванично сазнали да надлежне бх. институције разматрају могућност да се са хрватском страном договоре евентуалне повластице за бх. грађане при уласку у Хрватску након 1. јула 2013, званичну потврду до закључења овог броја "Независних" нисмо успјели да добијемо.

Сигурно је да би се, поред бх. грађана, и хрватски туристички радници обрадовали када би био олакшан улазак у Хрватску, након што се та држава придружи ЕУ.

"Држављани БиХ су нам најбројнији посјетитељи. То што ће вам требати пасоши да бисте дошли јесте проблем. Надам се искрено да ће двије државе пронаћи рјешење јер је то велики минус", рекао нам је Тончи Лалић, вршилац дужности директора Туристичке заједница града Макарска.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *