Обреновићи и Карађорђевићи желе помирење

Крунски савет династије Обреновић, поздравио је долазак Александра и Катарине Карађорђевић на гроб краља Александра и краљице Драге, и позвао их на помирење. У саопштењу Крунског савета династије Обреновић се наводи да су вијенце и цвијеће на гроб убијеног краљевског пара положили и потомци династије Обреновић. Достарешина Крунског савјета династије Обреновић Видан Богдановић је рекао […]

среда, јун 12, 2013 / 08:18

Крунски савет династије Обреновић, поздравио је долазак Александра и Катарине Карађорђевић на гроб краља Александра и краљице Драге, и позвао их на помирење.

У саопштењу Крунског савета династије Обреновић се наводи да су вијенце и цвијеће на гроб убијеног краљевског пара положили и потомци династије Обреновић.

Достарешина Крунског савјета династије Обреновић Видан Богдановић је рекао да је долазак Карађорђевића поводом обиљежавања 110 година од смрти краљевског пара Обреновић корак напред за помирење двије краљевске породице.

Он је позвао представнике династије Карађорђевића да отпочне процес помирења.

Краљ Александар Обреновић и краљица Драга убијени су у Београду у мајском преврату 29. маја 1903. године, односно 11. јуна по сада важећем календару.

Они су прво сахрањени у старој Цркви Светог Марка, која је порушена током Другог свјетског рата, да би њихови земни остаци били касније пренијети у крипту новоизграђене Цркве Светог Марка, гдје су и данас.

Двије недеље после убиства, Уставотворна скупштина и Сенат изабрали су за краља Србије принца Петра Карађорђевића, прадеду принца Александра. Краљ Петар је крунисан је 21. септембра 1904. године у Саборној цркви.0 КОМЕНТАРА

  1. Да, али се то не броји. Родоначелник династије је Милош и његови потомци су припадници исте. Браћа нису родоначелникови потомци и према тим династичким правилима не спадају у династију.

  2. „цвијеће на гроб убијеног краљевског пара положили и потомци династије Обреновић.“ valjda ako ima Krunski savjet ima i nasljednik/dinastije??

  3. Citao sam u zadnje vrijeme mnogo komentara (pogotovo iz Srbije) koja se svode na pljuvanje po kraljevskoj porodici…

    Izgleda da im je malo bilo da da im CIA bira predsjednike zadnjih 70 godina…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *