Обреновац: Студенти поставили соларни пуњач за мобителе

Седам младића и једна дјевојка, сви студенти Београдског универзитета урадили су нешто што нико прије њих на свијету није. Они су осмислили, конструисали и у сриједу коначно поставили соларни пуњач за мобилне телефоне на тргу у Обреновцу. Пут од идеје до реализације трајао је готово три године, али ови млади људи показали су упорност која […]

субота, октобар 16, 2010 / 11:52

Седам младића и једна дјевојка, сви студенти Београдског универзитета урадили су нешто што нико прије њих на свијету није. Они су осмислили, конструисали и у сриједу коначно поставили соларни пуњач за мобилне телефоне на тргу у Обреновцу.

Пут од идеје до реализације трајао је готово три године, али ови млади људи показали су упорност која је на крају дала резултате, пише "Блиц".

Обреновчани којима "пукне" батерија док су у граду, а при руци немају пуњач од сриједе више нису у проблему. Довољно је да оду до трга гдје се налази јавни соларни пуњач за мобилни са 16 утичница који одговарају готово свим врстама телефона. Све што корисник треба да уради је да пронађе пуњач који му одговара, извуче га и извуче га и притиском на тастер активира.

Док чекају да се телефон напуни Обреновчани могу сјести на клупу која се налази испод велике надстрешнице која их штити од кише и сунца. Све ово осмислило је осморо студената који се годинама уназад баве проблемима обновљивих извора енергије. Све је, како кажу, почело још у средњој школи.

"Пре пет година био сам у тиму који је победио на такмичењу омладинског предузетништва. Наш пројекат и макета куће која се у потпуности снабдева соларном енергијом је проглашен за најбољи у Србији. Тако сам ушао у ту причу, чак смо држали и предавања по факултетима. Када сам уписао Електротехнички факултет, упознао сам нове људе који су се занимали за обновљиве изворе енергије и ту је све почело", прича за "Блиц" Милош Милосављевић, студент четврте године ЕТФ и вођа тима који је поставио први соларни пуњач.

Како им се свима често дешавало да им се батерија на телефону испразни баш кад су негдје у граду и када им је хитно потребан, идеја о соларном пуњачу се сама наметнула. Међутим, када су покушали да је спроведу у дело наишли су на брдо проблема. Највише мука имали су са администрацијом, будући да је њихов пројекат био пионирски покушај.

"Требало нам је брдо папира, а често се није знало шта је у чијој надлежности. Обратили смо се Агеницији за енергетску ефикасност и рекли им шта смо замислили и да нам треба помоћ да нађемо место где би соларни пуњач могли да поставимо. Прво су нам понудили Крагујевац и повезали нас са њиховом управом, али ту су настали проблеми због којих замало нисмо одустали од читавог пројекта", додаје будући инжењер електротехнике.

Готово двије године су покушавали да обезбиједе све дозволе, али без успјеха. Баш у тренутку када су мислили да треба да одустану, јавили су им се људи из Обреновца. Они су рекли да су заинтересовани за њихов пројекат и да ће им помоћи да га реализују. Прво су заједно изабрали локацију, а затим су људи из општине обезбиједили све неопходне дозволе. Све остало почевши од материјала па до фирми које ће урадити челичну конструкцију и ископати темељ, обезбиједили су сами студенти.

"Ишли смо од фирме до фирме и тражили помоћ. Свуда где смо покуцали и објаснили шта хоћемо су били одушевљени. Ипак већина је рекла да није у могућности да нам помогне. На сву срећу било је и оних који су имали слуха", истиче за Милош Милосављевић и додаје да ово није крај и да имају још сјајних идеја.

Тим студената који су правили пуњач:

Милош Милисављевић – Електротехнички факултет

Бојан Васиљевић – Електротехнички факултет

Мирослав Рибарић – Електротехнички факултет

Тамара Туршијан – Електротехнички факултет

Никола Велендерић – Виша електротехничка скола

Саша Вртунић – Виша електротехничка скола

Михало Васић – Машински факултет

Владимир Голубовић – Архитектонски факултетОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *