Обиљежавање 66. годишњице пробоја логораша из Јасеновца

У Козарској Дубици данас је полагањем вијенаца у Спомен-подручју Доња Градина и свечаном академијом обиљежен 22. април – дан пробоја посљедње преживјеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац. Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић данас је одао почаст свим жртвама тог логора. Комшић је положио цвијеће код "Тополе ужаса" у Спомен-подручју Доња Градина и на […]

петак, април 22, 2011 / 22:14

У Козарској Дубици данас је полагањем вијенаца у Спомен-подручју Доња Градина и свечаном академијом обиљежен 22. април – дан пробоја посљедње преживјеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић данас је одао почаст свим жртвама тог логора.

Комшић је положио цвијеће код "Тополе ужаса" у Спомен-подручју Доња Градина и на централном спомен-обиљежју страдалим жртвама усташког злочина у Јасеновцу и Доњој Градини.

Он је истакао да је људска обавеза да се ода почаст жртвама на оваквим мјестима.

"Нормалном човјеку тешко је прихватити шта све људи људима могу да чине, чак је мало то назвати звјерствима, јер чак ни звијери не раде то звијерима, животиње то не раде животињама, али, на жалост, ми на овим просторима се изгледа периодично сусрећемо с таквом количином зла и мржње која превазилази не само здрав разум, већ све оно што човјек може да појми", додао је Комшић.

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај изјавио је данас да је страдање људи у Доњој Градини и Јасеновцу лекција за историју и човјечанство.

"Ово је лекција за историју, лекција за човјечанство и сигурно да сви добронамјерни и мирољубиви људи треба да се боре да се, прије свега, овакви догађаји не забораве како се не би поновили, а да идемо ка помирењу и бољој и свјетлијој будућности", рекао је Алкалај.

Он је данас на дан обиљежавање 66 година од пробоја посљедње преживјеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац, положио цвијеће код "Тополе ужаса" у Спомен-подручју Доња Градина и на централном спомен-обилјежју свим страдалим жртвама усташког злочина у Јасеновцу и Доњој Градини.

"Увијек ми је тешко кад долазим на ово мјесто-стратиште Срба, Јевреја, Рома, свих бораца против фашизма и нацизма, гдје сам посљедњи пут био са својим оцем који је тада био жив. Тада смо доставили музеју листу са 32 члана најближе фамилије која су страдала у Јасеновцу. Према томе, за мене је ово изузетно тешко и веома емоционално и сигурно је да овакве ствари никада више не требају да се понове", изјавио је Алкалај.

Вијенце на спомен-обиљежје у Доњој Градини данас су положили званичници општине Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а и ученици Мјешовите средње школе "Никола Тесла" из Козарске Дубице.

Поводом обиљежавања 66 година од пробоја јасеновачких логораша вечерас ће у Дому културе у Козарској Дубици у 20.00 часова бити уприличена академија у помен и сјећање на невино страдале жртве, којој ће присуствовати званичници Републике Српске и општине Козарска Дубица, представници сусједних општина и јавних установа.

Свој долазак потврдио је и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић.

На дан пробоја 22. априла 1945. године у логору Јасеновац било је заточено 1 073 преживјелих логораша од којих је 600 кренуло у пробој, а слободу је угледао само 91 логораш. Истог дана почео је и пробој затвореника дијела логора Кожаре, у селу Јасеновац,, гдје је од 167 затвореника њих 11 преживјело пробој.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне државе Хрватске.

Према истраживањима стручњака, између 1941. и 1945. године у овом логору убијено је око 800 000 дјеце, жена и стараца.

Међу страдалима било је највише Срба, Јевреја и Рома. По начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала НДХ.

Парастос и помен страдалим жртвама у Доњој Градини биће одржан у недјељу, 1. маја.

                                                                                                                                                 Извор: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *