Обама настоји да укључи америчку привреду у Азијски раст

Док се Европа носи са финансијском кризом, амерички предсједник Барак Обама креће овог викенда у офанзиву „шармирања” и настојања да америчку посрнулу економију прикључи брзом азијском расту, чиме ће, како се нада, помоћи опоравку САД, који му је неопходан за реизбор. Обама, који је рођен на Хавајима и дио свог дјетињства провео у Индонезији, биће […]

петак, новембар 11, 2011 / 15:10

Док се Европа носи са финансијском кризом, амерички предсједник Барак Обама креће овог викенда у офанзиву „шармирања” и настојања да америчку посрнулу економију прикључи брзом азијском расту, чиме ће, како се нада, помоћи опоравку САД, који му је неопходан за реизбор.

Обама, који је рођен на Хавајима и дио свог дјетињства провео у Индонезији, биће домаћин азијским лидерима, укључујући и кинеског предсједника Ху Ђинтаоа и јапанског премијера Јошихико Ноду, у Хонолулуу овог викенда када ће покушати да побољша односе са партнерима преко Пацифика.

Он ће одатле отутовати у Аустралију да би саопштио планове о повећању америчког војног присуства у региону и биће први амерички предсједник који ће присуствовати самиту земаља југоисточне Азије у Балију. Ту ће Обама усмјерити пажњу на односе са Филипинима, Тајландом, Малезијом, Индонезијом, као и са Индијом.

Кампања приближавања азијским силама, малим и великим, долази у критично вријеме за америчку привреду чији је опоравак угрожен кризом дугова у Европи, која је доминирала на самиту лидера Г-20 прошле недеље у Француској.

Када имате само кризу у Европи и толике могућности у Азији онда вам се овакво путовање само намеће, казала је Ројтерсу Викторија Ча која је била савјетник Џорџа Буша за азијска питања.

Професор Уиверзитета Џорџтаун Чарлс Капчан рекао је да очекује да заокрет ка Азији буде „много оптимистичнији”, него што је то био пут у Кан за Обаму, чије шансе за поновни избор у новембру 2012. зависе од економских резултата.

Привредници водећих америчких фирми биће на Хавајима са Обамом да би помогли у настојању да се успостављањем чвршћих привредних веза и послова с Азијом отворе нова радна мјеста у Америци. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *