НСРС: Усвојен Закон о ПИО

Народна скупштина РС усвојила је Закон о пензијском и инвалидском осигурању, којим су дефинисани услови пензионисања од 40 година стажа осигурања и 60 година живота за мушкарце и 35 година стажа и 58 година живота за жене. Закон је подржало 49 посланика, 12 је било против, док је 12 посланика било уздржано. За закон су […]

петак, децембар 23, 2011 / 15:35

Народна скупштина РС усвојила је Закон о пензијском и инвалидском осигурању, којим су дефинисани услови пензионисања од 40 година стажа осигурања и 60 година живота за мушкарце и 35 година стажа и 58 година живота за жене.

Закон је подржало 49 посланика, 12 је било против, док је 12 посланика било уздржано.

За закон су гласали посланици СНСД, ДНС, СП-ПУП, НДС, а против су били посланици ПДП, ДП И СРС.

Посланицииз СДС су били уздржани на гласању.

Саставни дио закона постали су амандмани Владе Републике Српске. Влада је уважавајући став социјалних партнера утврдила амандман којим се раније предложених 45 година стажа осигурања као услов за пензионисање замјењује са 40 година стажа осигурања. Законом је дефинисано да вриједност општег бода на дан ступања на снагу овог закона износи 9.241.875 КМ.

На захтјев синдиката, Влада Републике Српске утврдила је амандман којим се у закону брише одредба о пенализацији, односно умањењу пензија за четири одсто за сваку пуну годину раније оствареног права прије навршених година живота.

Влада је утврдила амандман којим се брише члан 57 закона, док се у цијелом тексту закона професионална рехабилитација замјењује ријечима преквалификација или доквалификација.

Владиним амандманом дефинисано је да најнижа пензија зависи од дужине пензијског стажа и оствареног посебног стажа у двоструком трајању бораца и учесника Народно-ослободилачке борбе.

Усвојен је закључак клуба посланика СНСД-а којим Народна скупштина Српске обавезује Владу да предложи законско уређење питања посебних пензија доношењем посебног или измјена и допуна неког од постојећих закона.

Усвојен је закључак Клуба СНСД-а којим Народна скупштина Српске задужује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске да формирају заједнички стручни тим који ће уредити методологију рада ревизије инвалидских пензија.

Влада је прихватила већи дио амандмана клуба посланика СНСД-а на закон о ПИО, којим се, између осталог, дефинише да се лице не може одрећи посебног стажа који је утврђен рјешењем Фонда, те да Управни одбор Фонда ПИО има девет чланова.

Закон о ПИО ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику РС"Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *