НСРС расправљала о уређењу спомен подручја Доња Градина

Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Приједлог програма уређења Спомен-подручја „Доња Градина“, чија је основна идеја да је град мртвих жив, односно да се Градина доживи, прођу њене стазе и изгради лични однос према Градини која се налазила у систему бившег јасеновачког логора. Програмом је предвиђено уређење централних објеката управе, музеја, истраживачког центра и […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 15:04

Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Приједлог програма уређења Спомен-подручја „Доња Градина“, чија је основна идеја да је град мртвих жив, односно да се Градина доживи, прођу њене стазе и изгради лични однос према Градини која се налазила у систему бившег јасеновачког логора.

Програмом је предвиђено уређење централних објеката управе, музеја, истраживачког центра и вјерских објеката за Србе, Јевреје и Роме у средишњем дијелу Меморијалног комплекса "Доња Градина".

Програмом је предвиђено и уређење гробних поља, прилазног платоа, макета, административног и образовног центра са техничким блоком, споменика жртвама и дјеци, куће Пере Вукића, локалитета "Скела", фабрике сапуна и пруге, те заштита "Тополе ужаса".

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је у уводном обраћању да су у протеклих 60 година на простору бившег јасеновачког логора и Доње Градине повремено започињана дјелимична истраживања, али да никад нису у потпуности извршена нити су њихови резултати адекватно обрађени и публиковани, због чега је било неопходно приступити изради Програма уређења Спомен-подручја Доња Градина.

Шеф Посланичког клуба СНСД-а Жељко Мирјанић рекао је да Спомен-подручје "Доња Градина" треба да носи поруку мира – да се више никада не деси рат и да се сви проблеми рјешавају демократским средствима и договором.
Мирјанић је напомено да геноцид није само провођен у Доњој Градини и Јасеновцу, већ и на ширем подручју.

Посланици из опозиционих странака подржали су идеју уређења Спомен-подручја Доња Градина, али су главне примједбе изнијели на то што Програм не садржи рокове извршења нити финансијску вриједност радова.

Посланик СНСД-а Гордана Дукић сматра да је веома важно Доњу Градину истраживати спознати и поклонити се жртвама усташког злочина .

Дукићева је рекла да истраживања морају ићи ка идентификацији жртава и да се при том не смије преуваличавати нити умањивати број жртава.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић дао је кратку паузу, након чега ће посланици изјашњавати о до сада апсолвираним тачкама дневног реда.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *