НСРС ће имати два до четири потпредсједника

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас двотрећинском већином амандман 122 на Устав РС који предвиђа да парламент има два до четири потпредсједника. Овај амандман подржало је 66 посланика, нико није био против, а шест посланика било је уздржано.   Предсједник скупштинског Одбора за уставна питања Игор Радојичић рекао је да је оптимална формулација амандмана […]

уторак, март 22, 2011 / 14:51

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас двотрећинском већином амандман 122 на Устав РС који предвиђа да парламент има два до четири потпредсједника.

Овај амандман подржало је 66 посланика, нико није био против, а шест посланика било је уздржано.

 

Предсједник скупштинског Одбора за уставна питања Игор Радојичић рекао је да је оптимална формулација амандмана 122 на Устав РС и да може издржати тест времена и различитих могућих формулација у Народној скупштини РС.

 

Он је рекао да би члан 79 Устава РС требало да гласи: " Народна скупштина РС има предсједника и два до четири потпредсједника које бира на период од четири године".

 

Радојичић је подсјетио да су разлози који су довели до иницијативе за измјену Устава РС у дијелу који се односи на члан 79 Устава садржани у настојању да се избором Предсједништва Народне скупштине обезбиједи пуно поштивање општег уставног принципа равноправности, па тиме и заступљености сва три конститутивна народа, укључујући могућност партиципације и осталих.

 

Он је рекао да се овим обезбјеђује постојећи савремени демократски принцип у модерним парламентарним демократијама да скупштинска руководства не одражавају само вољу и присуство странака скупштинске већине, већ и заступљеност опозиције.

 

Радојичић је рекао да ће усвојени амандман 122 на устав РС бити упућен у Вијеће народа РС, и ако тамо добије подршку, биће проглашен у Народној скупштини РС посебном одлуком.

 

Шеф клуба посланика ПДП-а Зоран Ђерић сматра да је много боље рјешење да остане формулација да Народна скупштина РС бира једног или више потпредсједника парламента.

Претходно је проведена јавна расправа о Нацрту амандмана на Устав РС, који је усвојен 22. фебруара.0 КОМЕНТАРА

  1. Од овог и оваквог „високог дома“ се ускоро може очекивати и,рецимо, амандман 7299 који гласи: Народна скупштина има једно пе`-шес` секретара, преко неколико подсекретара, пар туцета савјетника, а све како се коме укаже потреба у датоме тренутку.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *