НСРС: Анализирати уговоре о концесијама

Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Извјештај Комисије за концесије Републике Српске о раду за 2012. годину у коме се закључује да је потребно извршити анализу закључених уговора о концесији. У Извјештају се наводи да треба ријешити статус спорних уговора споразумно између концендента и концесионара или у крајњем случају приступити раскидању уговора, чије даље […]

четвртак, мај 30, 2013 / 11:49

Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Извјештај Комисије за концесије Републике Српске о раду за 2012. годину у коме се закључује да је потребно извршити анализу закључених уговора о концесији.

У Извјештају се наводи да треба ријешити статус спорних уговора споразумно између концендента и концесионара или у крајњем случају приступити раскидању уговора, чије даље постојање нема економску оправданост и правну цјелисходност.

Сви субјекти концесионих односа треба да се ангажују на унапређењу послова додјеле концесија, а нарочито на досљедној примјени закона, документа о политици додјеле концесија, као и подзаконских аката којима се регулишу концесиони односи у Републици Српској.

Недопустиво је да пољопривредно земљиште буде изузето из система концесија, као што је предвиђено новим законом, наглашава се у закључку Комисије за концесије.

Кориштењем пољопривредног земљишта путем концесија обезбјеђује се његова боља искориштеност и стварају се услови за интензивну пољопривредну производњу.

Имајући у виду важећи Закон о концесијама, а и предложени нови закон о концесијама, Комисија за концесије сматра да концесиону дјелатност треба проширити на предмете који нису регулисани, ни новим законом о концесијама, ни важећим, закључује се у Извјештају.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *