НС РС сутра o раду Суда и Тужилаштва БиХ

НСРС сутра ће, на 4. посебној сједници, расправљати о посљедицама анти-дејтонске и неуставне поставке правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина, на приједлог предсједника РС. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да ће парламентарне политичке странке на сутрашњој сједници Народне скупштине РС покушати постићи […]

уторак, април 12, 2011 / 22:04

НСРС сутра ће, на 4. посебној сједници, расправљати о посљедицама анти-дејтонске и неуставне поставке правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина, на приједлог предсједника РС.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да ће парламентарне политичке странке на сутрашњој сједници Народне скупштине РС покушати постићи договор о закључцима везаним за активности Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

 

"Предсједник РС Милорад Додик је припремио обиман материјал, који је достављен парламентарним политичким партијама. Видјећемо шта ће предлагати представници странака и да ли има могућности за договор", рекао је новинарима Радојичић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Рамиз Салкић сматра да Суду и Тужилаштву БиХ треба дати додатно вријеме какао би се окончали сви процеси који се односе на ратне злочине.

Он је истакао да је непотребна било каква политизација у погледу функционисања ове двије правосудне институције.

Министар правде РС Џерард Селман оцијенио је да је Додиков захтјев о активностима Суда и Тужилаштва БиХ легитиман, јер постоје критике на рад тих правосудних институција.

"Влада РС ће у сваком случају имати став у вези са радом Суда БиХ и Тужилаштва БиХ. Није искључено да Народна скупштина РС помене могућност одржавања референдума на којем би се грађани изјаснили о раду ових институција", рекао је Селман.

Он је напоменуо да Суд БиХ и Тужилаштво БиХ морају обратити пажњу на нелегално прислушкивање у БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Жељко Мирјанић истакао је да се на сутрашњој сједници може очекивати и отварање питања како су створени Суд и Тужилаштво БиХ, јер нису предвиђени Уставом БиХ.

"Наша оцјена је да те двије правосудне институције не дјелују добро и у правцу помирења народа у БиХ, јер се константно поставља питање да ли постоји селективан приступ правди у БиХ“, рекао је Мирјанић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица сматра да се коначно треба у РС на квалитетан и студиозан начин говорити о односу према Суду и Тужилаштву БиХ.

"Очекујемо да српски парламентарни субјекти буду у синергији на сутрашњем засједању Народне скупштине РС и да донесу квалитетну одлуку", рекао је Говедарица.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Зоран Ђерић нагласио је да је легитиман захтјев предсједника РС који се односи на активности Суда и Тужилаштва БиХ.

"У материјалма достављеним парламентарним политичким партијама недостају закључци предсједника РС и став Владе РС. Самим тим се поставља питање шта је смисао расправе коју ћемо сутра водити у Народној скупштини РС", рекао је Ђерић.

Он је напоменуо да је у садашњим условима непотребно расписивати референдум на којем би се грађани изјаснили о раду правосудних институција са нивоа БиХ.

Народна скупштина РС сутра ће одржати посебну сједницу о активностима Суда и Тужилаштва БиХ.

                                                                                                                                                Извор: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *