Ново суђење Роду Благојевићу

Ново суђење бившем гувернеру Илиноиса Роду Благојевићу, оптуженом за корупцију, данас би, пред федералним судом у Чикагу, требало да почне коначним избором пороте и изношењем уводних ријечи тужбе и одбране. Судија Џејмс Зејгел најавио је да ће, одмах пошто се најзад изабере 12 поротника и шест резервних, државно тужилаштво и Благојевићеви адвокати моћи да изнесу […]

понедељак, мај 2, 2011 / 19:15

Ново суђење бившем гувернеру Илиноиса Роду Благојевићу, оптуженом за корупцију, данас би, пред федералним судом у Чикагу, требало да почне коначним избором пороте и изношењем уводних ријечи тужбе и одбране.

Судија Џејмс Зејгел најавио је да ће, одмах пошто се најзад изабере 12 поротника и шест резервних, државно тужилаштво и Благојевићеви адвокати моћи да изнесу своју уводну ријеч и да тужилац позове свог првог свједока.

Не очекује се да ће ново суђење трајати колико и прво – два и по мјесеца – између осталог и зато што је државно тужилаштво одустало од неколико тачака оптужнице. Благојевић је у августу прошле године проглашен кривим по само једној тачки оптужнице – да је лагао федералне агенте, због чега му и даље пријети казна затвора. Он је, међутим, ослобођен свих осталих оптужби, међу којима и оне кључне – да је покушавао да прода мјесто у америчком Сенату, упражњено избором Барака Обаме за предсједника САД.

Благојевићава одбрана је током избора пороте имала примједбе да ће у њој бити слабо заступљени људи из нижих друштвених слојева, као и припадници расних мањина, на чије гласове се он ослањао када је два пута био изабран за гувернера Илиноиса. Колико је избор пороте важан детаљ, показало је прво суђење Благојевићу, завршено у августу. Он је тада проглашен кривим по само једној од укупно 24 тачке оптужнице, захваљујући томе што један поротник није био увјерен у аргументацију тужилаштва, а за одлуку је била потребна једногласност. Благојевић (54), чије је право има Милорад, ухапшен је у децембру 2008. године и наредног мјесеца смијењен са положаја гувернера Илиноиса.

Он је од почетка одбацивао све оптужбе, међу којима су били рекет, преваре са рачунима, покушај изнуђивања и подмићивање.

Благојевић сада одбацује и тврдње да је спреман на договор са тужилаштвом и на признање неких дијелова оптужнице, како би добио мању казну.

Само по тачки оптужнице по којој је проглашен кривим, Благојевићу пријети казна затвора до пет година, а по осталима би, ако га порота прогласи кривим, могао иза решетака да проведе и више од 20 година.

У претходној оптужници, уз Рода Благојевића, био је оптужен и његов брат Роберт Благојевић, бизнисмен из Нешвила, у Тенесију, кога је порота такође ослободила, али је сада тужилаштво одустало од оптужби против њега.

Благојевићев претходник на мјесту гувернера Илиноиса Џорџ Рајан осуђен је 2006. године због рекета и још служи казну затвора од шест и по година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *