Новинари захтјевају заштиту својих ауторских права

Поводом 23. априла Међународног дана ауторских права Удружење БХ новинари позива власнике медија, емитере и издаваче у Босни и Херцеговини да поштују ауторска права новинара, а саме новинаре да захтјевају потписивање уговора о раду који ће садржавати одредбе о заштити њихових ауторских права. „Новинари имају економска и морална права на заштиту свога новинарског дјела. То […]

уторак, април 23, 2013 / 08:59

Поводом 23. априла Међународног дана ауторских права Удружење БХ новинари позива власнике медија, емитере и издаваче у Босни и Херцеговини да поштују ауторска права новинара, а саме новинаре да захтјевају потписивање уговора о раду који ће садржавати одредбе о заштити њихових ауторских права.

„Новинари имају економска и морална права на заштиту свога новинарског дјела. То значи да новинари требају бити препознати и као аутори новинаског дјела – новинског текста, радио и тв садржаја или чланка у онлajн и интернет медијимa. Интегритет новинарског дјела мора бити заштићен, а новинари требају добијати примјерена новчана средства сваки пут када се њихово дјело користи“, поручили су из Удруге БХ новинари у оквиру глобалне кампање о заштити аутроских права новинара.

Кампању су покренули Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерације новинара (ЕЈФ) поводом Свјетског дана ауторских права са циљем идетифицирања новинарских права као ауторских права и њихову квалитетнију законску заштиту, као и осигурање фер плаћања новинарима чија се ауторска дјела користе у оквиру различитих медија или издања једног власника, однос издавача, или у другим медијима.

БХ новинари су позвали новинаре из цијеле БиХ да се прикључе овој кампањи, да дигну свој глас против потписивања неправедних уговора и заговарају праведно плаћање новинарског ауторског рада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *