Нови премијер Египта Камал ал-Ганзури

Египатски војни савјет повјерио је данас дужност бившем премијеру Камалу ал-Ганзурију да формира нову владу, што је он прихватио, извијестили су египатски медији. Ганзури је начелно прихватио да води владу националног спаса после састанка са првим човјеком војног савјета Мохамедом Хусеином Тантавијем, објавио је дневник „Ал Ахрам” позивајући се на изворе блиске Ганзурију, а пренио […]

петак, новембар 25, 2011 / 07:02

Египатски војни савјет повјерио је данас дужност бившем премијеру Камалу ал-Ганзурију да формира нову владу, што је он прихватио, извијестили су египатски медији.

Ганзури је начелно прихватио да води владу националног спаса после састанка са првим човјеком војног савјета Мохамедом Хусеином Тантавијем, објавио је дневник „Ал Ахрам” позивајући се на изворе блиске Ганзурију, а пренио Ројтерс.

Ганзури је био премијер Египта од 1996. до 1999, под режимом свргнутог предсједника Хоснија Мубарака.

Вијест о његовом именовању услиједила је пошто је владајући војни савјет у уторак прихватио оставку прелазне владе премијера Есама Шарафа у јеку немира у земљи, у којима је, од суботе, погинуло најмање 40 људи, и позвао политичке снаге на разговоре о формирању владе „националног спаса”, навео је АФП.

После народне побуне почетком године којом је свргнут Мубарак, Ганзури се дистанцирао од бившег лидера у једном телевизијском интервјуу.

Ганзури (78) је био министар за планирање и међународну сарадњу прије именовања за премијера.

Стекао је име радом на јачању веза између Египта и Свјетске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ). Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *