Нови предсједник ЦИК у борби против изборног инжињеринга

Новоизабрани предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Стјепан Микић рекао је у петак „Гласу Српске“ да ће се ова институција борити против изборног инжењеринга и да ће морати да буду санкционисани сви они потези који буду у супротности са изборним правилима. Микић је у петак изабран за предсједника ЦИК-а на период од 21 мјесеца, а […]

субота, јун 29, 2013 / 10:02

Новоизабрани предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Стјепан Микић рекао је у петак „Гласу Српске“ да ће се ова институција борити против изборног инжењеринга и да ће морати да буду санкционисани сви они потези који буду у супротности са изборним правилима.

Микић је у петак изабран за предсједника ЦИК-а на период од 21 мјесеца, а на ту позицију именован је тајним гласањем и по принципу ротације из реда хрватског народа међу члановима ове комисије.

Микић је казао да ће ЦИК наставити да ради као и до сада јер је, како каже, претходни предсједник Бранко Петрић добро водио ову институцију.

– Кључне су измјене Изборног закона БиХ без чије реализације, конкретно измјена које се односе на одлуке Уставног суда БиХ и усклађивање назива изборних јединица у РС са Изборним законом БиХ, не бисмо могли расписати идуће изборе – рекао је он, додавши да ће идући период бити тежак и због актуелне политичке ситуације у БиХ.

Он је поручио свима да ће морати да ће понашају у складу са изборним правилима која важе у БиХ, без обзира на то о коме се ради.

– Бројне манипулације се рађају послије изборног дана, када почне пребројавање гласова, а бирачки одбори су најслабија карика у изборном процесу – рекао је он.

Нагласио је да у изборном процесу може бити прихватљиво само оно што је у складу са законом.

– Ко се у томе препознаје или проналази, нека сам оцијени. Ми морамо да поштујемо само оно што је прописано изборним законом. Све што се буде косило са тим, неће бити прихваћено – рекао је Микић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *