Нова платформа по укусу запада: ПДП, ХДЗ 1990 и СДА

Представници изасланства Центра за нове иницијативе међу којима су били Мартин Рагуж (ХДЗ 1990.), Игор Црнадак (ПДП) Сенад Шепић (СДА), Амер Обрадовић (ЦНИ) те Сабина Воелкнер (КАС) сусрели су се јуче с првим људима уреда њемачке канцеларке Ангеле Меркел као и њезине странке ЦДУ те Бундестага и Министарства вањских послова. Дарио Пушић Иако се радило […]

субота, јун 29, 2013 / 16:00

Представници изасланства Центра за нове иницијативе међу којима су били Мартин Рагуж (ХДЗ 1990.), Игор Црнадак (ПДП) Сенад Шепић (СДА), Амер Обрадовић (ЦНИ) те Сабина Воелкнер (КАС) сусрели су се јуче с првим људима уреда њемачке канцеларке Ангеле Меркел као и њезине странке ЦДУ те Бундестага и Министарства вањских послова.

Дарио Пушић

Иако се радило о протоколарном сусрету, незаобилазна тема је била и врућа политичка ситуација у БиХ у контексту застоја европског пута.

Ипак, иза протоколарног дијела сусрета назиру се обриси нечега што би могло водити новом програмском договору пучких странака у БиХ уочи избора идуће године, а што би у коначници требало добити благослов како ЦДа, тако и Европске пучке странке чији је дио политичка опција Ангеле Меркел. Из добро обавијештених извора дознајемо како се већ једно вријеме развија идеја о постизању сарадње народњачких странака из БиХ на пољу неколико политика, а што већ има подршку у Бриселу од Европске народнњачке странке. Ту се не би радило о коалицији него о сарадњи на програмским циљевима, а у игри су, осим ХДЗ-ова и ПДП те СДА, но уз отворена врата и другима који развијају сличне програмске циљеве.

Прекинути стање подјела

Без обзира што се такво што не може назвати предизборном коалицијом, радило би се о пројекту с конкретним циљевима које ће споменуте странке преузети на себе те радити на њима уколико буду дио власти након општих избора.

Рагуж је казао како је врло задовољан разговорима који су се водили у Берлину и који иду у том смјеру да ХДЗ 1990. буде препознат као кредибилан партнер међународној заједници и Европској унији у будућем раздобљу. Рагуж, који је иначе посјетом Берлину направио пуни круг у својој кампањи за избор на предсједничку функцију у странци, мисли како је вријеме да одређене политичке странке, међу којима је “деведесетка”, прекину стање конфронтација и подјела те напусте потрошени концепт политичког дјеловања, а све с циљем дијалога и компромиса. Он је у Берлину управо представио и своје смјернице дјеловања које ће реализовати уколико постане први човјек ХДЗ 1990. уз потврду како је та странка спремна судјеловати у једном  народњачком програму с конкретним циљевима за извући земљу из кризе.

Економија на првом мјесту

Истодобно, први човјек ПДП Младен Иванић потврдио је нашем листу како не би имао ништа против пројекта сарадње народњачких странака о чему се говори већ једно вријеме. Ипак, то би морало укључивати циљеве који ће бити реални и испуњиви те прихватљиви свим странама, но у првом реду радило би се, нагласио је, о економским питањима на којима би ове странке радиле.

На наше питање због чега се избјегава спомињање коалиције, Иванић је појаснио како до проведбе избора неће бити познато како ће која странка проћи у одређеном дијелу БиХ, тако да би програмски договор о неколико конкретних питања био бољи избор. Наравно, на тому ће се радити уколико наведене странке уђу у власт на државној разини.0 КОМЕНТАРА

  1. Isto tako su svi pljuvali na Dodika kao izdajnika, tenkovi sfora, a sad mu guzicu ližu, i u zvijezde ga okivaju, nema većeg patriJote…

    Naš problem je kratko pamćenje, prouzrokovano sitnim interesima.x-(

  2. I onda će svi oni zajedno biti ,,pučki nacionalisti“ samo ne zna se čij: njemački, austro-ugarski, bošnjački, srpski, hrvatski. J.b.š zemlju u kojoj ni ,,narodnjačke stranke“ne mogu da udare po nacionalizmu jer je baš to ono što ih razdvaja. Ali možda ih, ko zna, ujedini njemački ,,pučki nacionalizam“. Živio (ili se ono kaže hajli ili kao već)… IRONIJEEEEEE Sjašili s Kosova pa najašili na BiH. Živio!!!???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *