Норвешка: Обавезан војни рок за жене

Норвешки парламент је великом већино изгласао регрутовање жена у норвешке оружане снаге, чиме је та земља постала прва чланица НАТО у којој ће служење војске бити обавезно за оба пола. „Права и обавезе треба да буду исти за све”, рекла је лабуристички члан парламента Лајла Густавсен која је дала подршку том закону. „Оружане снаге треба […]

субота, јун 15, 2013 / 08:17

Норвешки парламент је великом већино изгласао регрутовање жена у норвешке оружане снаге, чиме је та земља постала прва чланица НАТО у којој ће служење војске бити обавезно за оба пола.

„Права и обавезе треба да буду исти за све”, рекла је лабуристички члан парламента Лајла Густавсен која је дала подршку том закону.

„Оружане снаге треба да имају приступ најбољим изворима, без обзира на пол, док се сада регрутују већином мушкарци”, додала је она.

Норвешка предњачи у борби за једнакост полова. Мјере које је донијела та земља укључују захтев да све јавне компаније регистроване на берзи морају да у својим управним одборима имају најмање 40 одсто жена.

Та земља је у среду обиљежила стогодишњицу откако су Норвежанке добиле право гласа, пренио је Ројтерс.

У садашњој норвешкој влади жене учествују с једном половином, а опозициони лидер Ерна Солберг очекује да ће постати друга жена премијер Норвешке на изборима касније ове године.

„Ово је историјски тренутак. За мене је фантастично што правимо историју, као и за оружане снаге и за жене”, рекла је Густавсен.

Норвешка, чланица НАТО, смањила је своје војне снаге након окончања Хладног рата и много улаже у технологију како би задржала малу, али савремену војску.

Не очекује се да ова измјена доведе до приморавања жена да служе војску против своје воље, али би требало да допринесе да се побољша родна равнотежа у војсци.

Сви млади могу теоретски бити регрутовани, али су норвешке оружане снаге после завршетка Хладног рата постале селективније у одабиру регрута.

Они који не желе да служе војску могу често на нађу разлог, као што су студије, како би избјегли нови закон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *