Ноле у финуалу АО

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у финале Аустралијан опена побједивши другог тенисера свијета Роџера Федерера са 7:6, 7:5 и 6:4. Био је ово 20. дуел двојице тенисера и седма побједа Ђоковића који је прошао у финале у Мелбурну други пут у каријери. Противник Ђоковића у великом финалу биће побједник меча Енди Мари – […]

четвртак, јануар 27, 2011 / 18:02

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у финале Аустралијан опена побједивши другог тенисера свијета Роџера Федерера са 7:6, 7:5 и 6:4.

Био је ово 20. дуел двојице тенисера и седма побједа Ђоковића који је прошао у финале у Мелбурну други пут у каријери.

Противник Ђоковића у великом финалу биће побједник меча Енди Мари – Давид Ферер.

Први гем Ђоковић је једва добио. Повео је 30:0, али је Федерер преокренуо на 40:30 сјајним форхендом и са двије дупле сервис грешке нашег тенисера. Ипак, Ђоковић је такође узвратио форхендом и повео 1:0.

Сигурним сервисом и новим форхенд винером Федерер је лако изједначио резултат, а свој сервис поправио је и Новак који је поново стигао до предности. Иако је у трећем гему промашио неколико удараца, Федерер није попустио на сервису па је наставио да прати Ђоковића (2:2). Самоувјерени Ђоковић наставио је да контролише поене на свој сервис, а онда је повео са 30:0 у шестом гему на сервис свог ривала. Снажним ударцима Федерер се вратио, али је онда погодио мрежу за изједначење. Ипак, добро изграђеним поенима успио је да сачува сервис.

Изједначена борба настављена је и у наредним гемовима, оба тенисера су добро чувала свој сервис, успијевали су да освоје само по неколико поена и запријете ривалу брејком, али ни један нису изборили осим оног Федереровог на старту меча. Сет је морао да буде одлучен у тај-брејку.

Ђоковић ипак овај дио игре отвара мини-брејком и стиже до 3:1, а онда феноменалним бекендом диже разлику на 6:2. То је било недостижно за Швајцарца па Ђоковић одличним ударцем стиже до 6:3 и 1:0 у сетовима.

Добијен сет само је подигао самопоуздање Ђоковићу који је у сљедећем дијелу игре био још сигурнији. Иако је имао проблема са бекендом од старта, Федерер није подбацио у сервису па је повео са 1:0. Форхендима Ђоковић стиже до 30:0 на свој сервис, прије него што је сјајно вратио Федереров дроп шот и погодио бекенд за 1:1. У трећем гему другог сета Ђоковић стиже до прве брејк лопте.

Изједначена игра потврђена је поеном од 22 ударца у којем је Ђоковић успио све да стигне и врати те поведе 40:30 после Федереровог бекенда у мрежу. Новим изузетно добрим форхендом Ђоковић коначно одузима сервис ривалу и стиже до предности од 2:1.

Међутим, Ђоковић није успио да капитализује ову предност. Лако је у сљедећем гему дозволио Федереру да стигне до две брејк лопте поправивши бекенд ударац. Снажним сервисом Новак је смањо на 40:30, али није успио да изједначи пославши под притиском форхенд у аут, па је Федерер искористио другу шансу и изједначио на 2:2. То је вратило сигурност Швајцарцу који је експресно добио сљедећи гем без изгубљеног поена за 3:2. Федерер је добивши два везана гема ушао у ритам, а самим тиме избацио Ђоковића из истог, па је у шестом гему поново одузео сервис српском тенисеру. Имао је други тенисер свијета три везане брејк лопте и другу је искористио за великих 4:2.

У наредном гему Новак је имао двије брејк прилике да се одмах врати у меч, али није успио, Федерер је задржао свој сервис и повео за 5:2.

Успио је Новак да задржи свој сервис у осмом гему што је било круцијално, а онда је одиграо неколико сјајних поена, и направио је нови брејк за 5:4. Сљедећи гем био је такође врло изједначен, али је на 30:30 Ђоковић добио два везана поена и изједначио на 5:5 добивши три везана гема.

Федерер је у другом сету од 1:2 стигао до 5:2 добивши четири гема за редом, а Новак је узвратио истом мјером. У 11. гему Ђоковић је искористио нешто слабије сервисе Федерера (48% првог сервиса у другом сету), направио је још један брејк (6:5), а онда је самоувјерено добио наредни гем без изгубљеног поена за великих 2:0 у сетовима (7:5).

Почетак трећег сета донио је лаган први гем Федерера и маратонски други. Ђоковић је спасао неколико брејк лопти и на крају је успио да изједначи. Пропуштене прилике очигледно су оставиле трага на Федереру, а Новаку дале додатно самопоуздање, па је српски тенисер у наредном поново одузео сервис Швајцарцу за 2:1.

Имао је Федерер у наредном гему 0:30, али Новак је успио да добије наредна четири и тако потврди направљен брејк (3:1).

Ово је 20 дуел Ђоковића и Федерера. У претходних 19 Ђоковић је шест пута славио.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *