Нокија у кризи, ко преузима Симбијан?

Четири хиљаде радника компаније Нокија биће отпуштено до краја 2012. године, наводи се у званичном саопштењу ове компаније.  Осим тога, објављени су и планови да ће три хиљаде садашњих запослених у Нокији прећи у компанију Аксентур. Она ће преузети и све активности везане за Симбијан платформу.    Нокијини запослени који раде на овој платформи у […]

среда, април 27, 2011 / 16:39

Четири хиљаде радника компаније Нокија биће отпуштено до краја 2012. године, наводи се у званичном саопштењу ове компаније.

 Осим тога, објављени су и планови да ће три хиљаде садашњих запослених у Нокији прећи у компанију Аксентур. Она ће преузети и све активности везане за Симбијан платформу. 

 
Нокијини запослени који раде на овој платформи у Финској, Кини, Индији, Британији и Америци прећи ће у Асентур до краја ове године, као дио нове стратегије компаније која подразумијева престанак развоја Симбијана и фокусирање на партнертство са Мајкрософтом. 
 
Нокија је најавила и да планира да своје годишње трошкове у 2013. смањи за милијарду евра у односу на оне из 2010. године. Стратешки циљ компаније, наводи се у саопштењу, биће "фокусирање на лидерство у области мобилних телефона и паметних уређаја". 
 
Финска компаније је недавно објавила и резултате свог пословања у првом кварталу ове године.
 
Последњи квартал прошле године није донио никаква побољшања, а  нови извршни директор Стивен Елоп је реченицом да компанији "гори под ногама", заправо најавио драстичну промјену стратегије. 
 
Што се тржишта смартфона тиче, које ће заправо бити носилац промјена, Нокија је прошле године у овом вријеме имала 41 посто удјела на тржишту, јануара ове године 31, да би сада износио 29 процената. 
 
Стивен Елоп први квартал 2011. године описује као солидан, али наглашава да ће у другом бити пуно више изазова за ову компанију. 
 
Када су објављени финансијски резултати пословања, објављено је и потписивање коначног споразума са Мајкрософтом. У званичном саопштењу се наводи да ће потписивање овог споразума резултирати стварањем новог глобалног мобилног екосистема. 


0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *