Нобило: Хрватска ће бити означена као агресор

Познати хрватски адвокат Анто Нобило сматра да ће пресуда некадашњем војно-политичком врху Хрватске Републике Херцег-Босне бити правно и политички двоструко гора и тежа за Хрватску од недавне одлуке у случају „Готовина“. "С једне стране, највјероватније ће бити потврђен удружени злочиначки подухват. С друге стране, биће утврђено да су та дјела почињена у околностима међународног оружаног […]

субота, април 30, 2011 / 09:34

Познати хрватски адвокат Анто Нобило сматра да ће пресуда некадашњем војно-политичком врху Хрватске Републике Херцег-Босне бити правно и политички двоструко гора и тежа за Хрватску од недавне одлуке у случају „Готовина“.

"С једне стране, највјероватније ће бити потврђен удружени злочиначки подухват. С друге стране, биће утврђено да су та дјела почињена у околностима међународног оружаног сукоба, то јест БиХ, односно Бошњака, и Хрватске. Будући да је сукоб био на територији БиХ, Хрватска ће бити означена као агресор", оцијенио је Нобило.

Међународни оружани сукоб између БиХ и Хрватске, појашњава Нобило, потврђен је већ у неколико правоснажних пресуда у Хашком суду, као на примјер на суђењу Дамиру Кордићу и Младену Налетелићу Тути.

"Ту се, такође, описује да су те особе починиле злочине у договору и организацији са Фрањом Туђманом, Гојком Шушком и другима. Можда другачијим терминима, али тај злочиначки подухват већ је описан и постоји у правоснажним пресудама", рекао је Нобило за сарајевски "Дневни аваз".

Он је нагласио да су рат у БиХ, правно гледајући, илегално водили тадашњи хрватски предсједник Туђман и врх хрватске државе.

"Пројекат ‘Херцег-Босне’ био је марионетски пројекат у рукама врха ХДЗ-а и Туђмана", истакао је Нобило.

Некадашњем премијеру Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранку Прлићу, министру одбране Бруни Стојићу, командантима ХВО-а Слободану Праљку и Миливоју Петковићу, команданту војне полиције ХВО-а Валентину Ћорићу и шефу комисије за размјену заробљеника Бериславу Пушићу суди се у Хашком трибуналу за злочине против човјечности почињене против нехрвата на подручјима у БиХ која су жељели да припоје Хрватској.0 КОМЕНТАРА

 1. Хрватска јавност је потпуно слуђена болесним хрватским национализмом и била је неприпремљена за овакав ток догађаја, то се види из авиона. И сада се због недостатка реалне критичке свијести заплиће у нове неприлике. То је цијена те болесне хрватштине.

 2. NOIR, 30.04.2011. 13:31:00

  У праву сте! Навикли су да некажњено пролазе и у случају да се остваре предвиђања господина Нобила, за разлику од „издресираних „Срба, биће им јако тешко прихватити болне истине. http://www.youtube.com/watch?v=osCqgGfGkYs

  Занимљива је та разлика између Срба и Хрвата. Ево један примјер из нашег града, који много говори. Један Хрват није успио да се упише на одређени факултет у НДХ, али се зато у Бањој Луци нашао Србин, који га је мимо прописа и за новац уписао на жељени профил у нашем граду. Не знам га лично, али знам понешто о њему. Е сад, тај момак се лијепо уклопио у средину, чак има прилику да можда плати и понеки испит и олакша си муке вишесатног учења, али послије пресуде Готовини и Маркачу на форумима је писао овако:

  „Baš, žalosno, a ovo na kraju pogotovo, dok su in očevi o ginuli za njihovu slobodu i dostoganstvo, i to samo oslobajajući svoju Hrvatsku.
  I čim je završila presuda, izađen na cestu, kad – ženska rastvorila prozore i podebljala cajku. Ma muka mi dođe, da nije cura . . . . „

  Шта би урадио да је мушкарац и још Србин повратник пустио „цајке“ у нпр. Дрнишу? А није да их не слуша и он овдје у БЛ!

  А ово је чак благ коментар у односу на неке друге:

  „ma biži bogte živčana san do te mjere da ću ubit danas nekoga na poslu…bitno da će krajen petog miseca naša „brača“ bre srbi da prelaze granicu i da letuju na vodi…. mrš“

  Срби, гдје ћете ове године на љетовање?

 3. Браво за Нобила!

  Ја нећу у Хрватску, сигурно. То сам обећала себи одавно. Не купујем хрватске производе, строго водим рачуна и о томе. Можда претјерујем, али принцип је принцип и не могу против њега!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *