Њујорк: Демонстранти се вратили у парк Зукоти

Суд у Њујорку утврдио је да је била легална одлука о уклањању демонстраната из покрета „Окупирајмо Волстрит“ из парка Зукоти. Судија Врховног суда Њујорка Мајкл Стелман одбацио је захтјев адвоката демонстраната, наводећи да права загарантована првим амандманом америчког Устава не предвиђају камповање на неодређено вријеме у парковима. Његовом одлуком дозвољене су демонстрације, али је спријечено […]

среда, новембар 16, 2011 / 09:37

Суд у Њујорку утврдио је да је била легална одлука о уклањању демонстраната из покрета „Окупирајмо Волстрит“ из парка Зукоти.

Судија Врховног суда Њујорка Мајкл Стелман одбацио је захтјев адвоката демонстраната, наводећи да права загарантована првим амандманом америчког Устава не предвиђају камповање на неодређено вријеме у парковима.

Његовом одлуком дозвољене су демонстрације, али је спријечено уношење "шатора, структура, агрегата и других инсталација".

Неколико стотина демонстраната вратило се синоћ у парк.

Полиција је јуче ухапсила око 200 људи током изненадне рације, док је потом приведено и неколико новинара.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг истакао је да је то учињено због забринутости за јавно здравље и безбједност.

Судска одлука донијета је у сумрак у Њујорку, док је неколико стотина демонстраната још стајало око барикада у парку Зукоти. Око 17.30 часова по локалном времену, демонстрантима је био дозвољен повратак у парк.

Британска медијска кућа Би-Би-Си наводи да демонстранти тренутно разговарају о новим плановима и да је расположење међу њима веома позитивно.

Полиција је саопштила да званично није уведен полицијски час, али да демонстрантима неће бити дозвољено да спавају у парку. Демонстрантима са ранчевима и великим врећама није дозвољен улазак у парк.

"Каква год била одлука суда, ми имамо право на протест. Ово је наш град. Ово нам је био дом два мјесеца. Цијели свијет чека да види шта се дешава овдје", рекао је један од демонстраната.

Власници околних фирми жалили су се на буку и несанитарне услове у парку, оптужујући демонстранте да им кваре тоалете и тјерају купце.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *