Њу Делхи: Умро посљедњи махараџа

ЊУ ДЕЛХИ – У западној индијској држави Раџастан проглашена је дводневна жалост након што је преминуо Бавани Синг, посљедњи махараџа Џајпура, објавили су данас локални медији. Бавани Синг, који је имао ранг бригадног генерала у индијској војсци и који је био ратни херој, преминуо је у суботу увече у болници у близини Њу Делхија у […]

понедељак, април 18, 2011 / 09:52

ЊУ ДЕЛХИ – У западној индијској држави Раџастан проглашена је дводневна жалост након што је преминуо Бавани Синг, посљедњи махараџа Џајпура, објавили су данас локални медији.

Бавани Синг, који је имао ранг бригадног генерала у индијској војсци и који је био ратни херој, преминуо је у суботу увече у болници у близини Њу Делхија у 79. години живота.

Синг је у болници провео посљедње двије седмице, изјавила је његова кћерка Дија Кумари за дневник "Азиан ејџ" и додала да је он боловао од високог притиска и инфекције плућа.

Посљедњи махараџа биће сахрањен данас у Џајпуру, у складу са хиндуистичким обичајима.

Синг је био махараџа свега неколико мјесеци, али је и даље уживао велико поштовање у сјеверозападној индијској држави Раџастан.

Он је у јуну 1970. године, по смрти оца, постао махараџа, а Индија је 1971. укинула краљевске титуле.

Џајпур је једно од неколико стотина малих краљевстава која су до окончања британске колонијалне владавине 1947. године чинила Индију.

Синг је служио у индијској војсци и борио се у рату са Пакистаном 1971. године, након чега је добио једно од највећих индијских војних признања за заслуге.

Бавани Синг је са супругом Падмини Деви имао кћерку Дију Кумари.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *